Upute za prehranu bolesnika koji boluju od kronične upale sluznice želuca
Opće upute
Zabranjeno je pripremanje jela sa zaprškom kao i prženje, pirjanje i prelijevanje jela masnoćom, (uljem ,maslacem) koja je grijana, kuhana ili pržena.
Variva treba kuhati u slanoj vodi i u tanjuru preliti svježim uljem ili maslacem, ako se maslac podnosi jer svaka masnoća čim se izloži povećanoj temperaturi mijenja sastav i škodi.
Sve namirnice moraju biti svježe.
Zabranjene su mesne prerađevine, konzerve, soljena i dimljena mesa, soljene ribe i pikantni sirevi.
Ako se pojavi proljev i grčevite boli, treba prijeći na čaj i rižu raskuhanu u vodi, bez masnoće i mlijeka. Nakon dva dana treba dodati svježi kravlji sir, jogurt, kiselo mlijeko, raskuhanu teletinu i kuhano mlado meso.
Dozvoljeno
Juhe
Nemasne juhe od povrća. Ukuhati sitnu tjesteninu, rižu ili krupicu.
Meso
Nemasno mlado meso kuhano ili pečeno na žaru.
Ribe
Nemasne ribe kuhane ili pečene na žaru, pred serviranje prelivene hladnim uljem ili maslacem.
Jaja
Meko kuhana.
Mlijeko ili miječni proizvodi
Mlijeko, kiselo mlijeko, jogurt, nemasni mladi sir, topljeni sir.
Žitarice i kruh
Dobro pečeni kruh, sitna tjestenina, krupica, riža.
Povrće
Kuhani krumpir ,zeleno povrće.
Masnoće
Sirovo ulje, maslac.
Kolači
Biskvit, nabujak, rolada, varenac od krupice (grisa), voćne torte, šato od jaja, snježni žličnjaci, kisela tijesta.
Voće
Kuhano voće,voćni sokovi ,voćni pirei, voćna krema.
Pića
Slabi čaj.
Začini
Limun, sol.
Dozvoljeno u manjim količinama ako se podnosi
Meso
Hladno pečenje ,nemasna mlada svinjetina, praška šunka, kuhane hrenovke, iznutrice (bubreg, jetra).
Mlijeko i mliječni proizvodi
Vrhnje (pavlaka), mladi kajmak.
Žitarice i kruh
Makaroni i špageti.
Povrće
Sve vrste salata s limunom.
Voće
Voćni žele, džem.
Pića
Slaba kava, mineralna voda, pivo, vrlo razrijeđena vina.
Začni
Vinski ocat (razblaženi).
Zabranjeno
Juhe
Masne juhe, čorbe, juhe od kupusa.
Meso
Svinjsko i ovčje meso.
Ribe
Masne ribe, skuša srdela, tuna, tovljeni šaran, som.
Jaja
Sirova, tvrdo kuhana ili pržena.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Zreli sirevi, stari kajmak.
Žitarice i kruh
Crni kruh, meka sredina kruha, okruglice, knedle, tijesta s krumpirom.
Povrće
Suho povrće, grašak, grah, bob, leća,stare mahune, rotkvice, krastavci, sarma, podvarak.
Masnoća
Svinjska i druge životinjske masti.
Kolači
Kolači s mnogo nadjeva, pržena tijesta, palačinke, uštipci, čokolada, sladoled.
Voće
Neljušteno voće.
Pića
Jaki čajevi, kave, jako pivo, sva druga alkoholna pića.
Začini
Oštri začini, luk, papar, crvena paprika, ocat.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345