Uzrokuje li pijenje gazirane mineralne vode bubrežne kamence?

Uzrokuje li pijenje gazirane mineralne vode bubrežne kamence?

Uzrokuje li pijenje gazirane mineralne vode bubrežne kamence?
 • Objavljeno: Srijeda, 12.07.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Gazirana mineralna voda često se smatra zdravijom alternativom gaziranim sokovima. No, ako je pijete puno, razumno je zapitati se kako to može utjecati na vaše zdravlje. Mnogi si ljudi postavljaju pitanje može li ovo piće s mjehurićima uzrokovati bubrežne kamence, a neki čak i smatraju da su se pojavili nakon što im je pijenje mineralne vode prešlo u naviku, piše Health.com. Nastavite čitati i saznajte postoji li stvarna veza između gazirane vode i bubrežnih kamenaca ili je to samo mit.

Što su bubrežni kamenci?

Bubrežni kamenci su tvrde naslage minerala i soli koje se razvijaju unutar bubrega. Postoje različite vrste bubrežnih kamenaca, ali najčešći su kalcijevi kamenci. Oni nastaju kada se kalcij koji kosti i mišići ne iskoriste taloži u bubrezima umjesto da se ispire urinom. Kada se nataloženi kalcij spoji s drugim otpadnim tvarima, najčešće oksalnom kiselinom koja dolazi od namirnica kao što su špinat, bademi i tofu, formiraju se tvorbe nalik kamenčićima koje imaju kristalnu strukturu.

Druga česta vrsta bubrežnih kamenaca su kamenci mokraćne kiseline, koji se mogu formirati kada urin sadrži previše mokraćne kiseline. Ovaj kemijski spoj nastaje kada tijelo metabolizira purine, spojeve koji se nalaze u alkoholu, školjkama i drugoj hrani.

Bubrežni kamenci mogu uzrokovati ozbiljne simptome, poput oštrih bolova u leđima, bokovima ili preponama, pojavu ružičaste, crvene ili smeđe krvi u mokraći te stalnu potrebu za mokrenjem, kao i poteškoće s mokrenjem.

Može li mineralna voda uzrokovati bubrežne kamence?

Ne postoje standardizirane, placebom kontrolirane studije, kojima bi se utvrdilo povećava li konzumacija gazirane mineralne vode rizik od bubrežnih kamenaca. Mogućnost te korelacije je i dalje nedovoljno istražena.

Ipak, gazirana voda bi potencijalno mogla povećati rizik od bubrežnih kamenaca, u teoriji. Istraživanja su pokazala da sadržaj minerala u gaziranim vodama varira, što otežava donošenje suda oko toga utječu li sve mineralne vode na rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Unatoč tome, svi ti napici imaju određene standardne sastojke.

Jedan od tih sastojaka je natrijev bikarbonat. Ovaj bi spoj potencijalno mogao povećati šanse za razvoj bubrežnih kamenaca jer je prehrana bogata natrijem čimbenik rizika. Malo je vjerojatno da vas jedna čaša mineralne vode može ugroziti, ali svakodnevno pijenje velike količine može. Istovremeno, natrijev bikarbonat može utjecati na pH urina, a promjena pH vrijednosti može dovesti do različitih vrsta bubrežnih kamenaca.

Sve su ovo teoretske hipoteze jer postoji i šansa da pijenje gazirane vode može smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca.

Svaki povećani unos vode, bila ona gazirana ili ne, bi trebao smanjiti vjerojatnost razvoja bubrežnih kamenaca jer je nedovoljan unos tekućine najčešći je uzrok stvaranja bubrežnih kamenaca. Mineralna voda čak može biti i preventivna mjera protiv bubrežnih kamenaca, ovisno o sastavu minerala.

Zanimljivo je da kalcij, koji je sastojak mnogih mineralnih voda, može samo pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca, a ne uzrokovati ih. Neki stručnjaci tvrde da kalcij iz hrane ne utječe na rizik od bubrežnih kamenaca, jer se on veže s oksalatom u crijevima, dok bez kalcija oksalat prelazi u urin, povećavajući rizik od bubrežnih kamenaca.

Uobičajeni uzroci bubrežnih kamenaca

Iako nije jasno uzrokuje li konzumacija gazirane vode bubrežne kamence, postoji nekoliko poznatih čimbenika rizika za njihovo stvaranje.

Najveći uzroci vezani za prehranu su nedovoljno vode, nedovoljno voća i povrća, previše natrija u prehrani i previše nemliječnih životinjskih proteina.

Drugi čimbenici su:

 • muški spol
 • obiteljska anamneza bubrežnih kamenaca
 • određena medicinska stanja poput pretilosti, upale crijeva i nekih bolesti bubrega
 • uzimanje nekih lijekova, uključujući diuretike i antacide na bazi kalcija.

Kako spriječiti bubrežne kamence

Liječnici će obično predložiti određene promjene u prehrani i načinu života ili lijekove za ljude koji su imali bubrežne kamence.

Ako nikada niste imali bubrežne kamence, ovo su neke od općih preporuka za sprječavanje njihovog razvoja:

 • pijenje dovoljno tekućine da izbacite dvije litre urina dnevno
 • prehrana s namirnicama koje sadrže minimalne razine oksalata
 • izbjegavanje hrane s visokim udjelom natrija, poput narezaka ili gotove hrane
 • budite oprezni s uzimanjem dodataka kalcija, koji mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca (iako kalcij u prehrani ne bi trebao)
 • ograničite dnevni unos proteina na količinu koja nije veća od špila karata
 • što se tiče unosa mineralne vode, moglo bi biti korisno da ga smanjite ako pijete litru ili dvije dnevno

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije