Zašto je stevija bolja od šećera?

Zašto je stevija bolja od šećera?

Zašto je stevija bolja od šećera?
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.03.2016.
  • Broj pregleda: 1.032
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stevija je savršeni nadomjestak za šećer i, za razliku od šećera, ne uzrokuje neželjene nuspojave. Stručnjaci svim osobama preporučuju da umjesto bijelog rafiniranog šećera počnu konzumirati steviju, a najbolje od svega je to što je potpuno sigurna za dijabetičare. Stevija je čak 30 do 40 puta slađa od šećera. Otporna je na toplinu i zadržava svoje alkalno svojstvo čak i nakon termičke obrade. Suhi listovi stevije mogu i do 5 godina zadržati nutritivna svojstva.

Nutritivno je vrijedna, a ne sadrži kalorije

Šećer ima visoku kalorijsku vrijednost i uzrokuje nagle promjene razine šećera u krvi. Šećer povećava rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kognitivnih poremećaja. Stevija, s druge strane, ne sadrži kalorije, a ima odlična nutritivna svojstva. Stevija je bolja i od umjetnih sladila jer ne sadrži kancerogene spojeve.

Provjerite koje namirnice odabrati za alkalnu prehranu!

Regulira apetit

Stevija će zadovoljiti žudnju za slatkišima i grickalicama i pomoći će u regulaciji apetita. Naime, stevija ima nizak glikemijski indeks, što znači da će održati stabilnu razinu šećera dulje vrijeme. Za vas to znači smanjenu žudnju za grickalicama, bolju kontrola apetita i više energije.

Dobra je za dijabetičare

Brojna istraživanja su pokazala da prekomjeran unos šećera povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, različitih vrsta raka, karijesa i upalnih procesa unutar probavnog sustava. Stevija ne sadrži kalorije i pozitivno utječe na osjetljivost tijela na inzulin. Upravo zato se preporuča osobama koje boluju od dijabetesa, hiperglikemije, kroničnog umora i pretilosti.

Ne narušava zdravlje usne šupljine

Stevija, za razliku od šećera, neće povećati rizik od nastanka bolesti usne šupljine. Šećer djeluje kao ljepilo za bakterije i povećava rizik od nastanka plaka. Plak uzrokuje karijes, a karijes povećava rizik od ozbiljnijih bolesti zubi. Stevija neće povećati rizik od nastanka bolesti usne šupljine, a istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji nakupljanja plaka.

Regulira razinu krvnog tlaka

Dosadašnja istraživanja su pokazala da svakodnevnom konzumacijom stevije možete smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova za regulaciju krvnog tlaka. U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da osobe koje svakodnevno konzumiraju steviju umjesto šećera imaju za 30% manji rizik od nastanka hipertenzije.

Pomaže u liječenju candide

Brojna istraživanja su pokazala da prekomjeran unos šećera povećava rizik od nastanka candide i dramatično otežava liječenje. U liječenju candide je vrlo važno usvojiti zdrave prehrambene navike i po mogućnosti u potpunosti eliminirati šećer. Stevija vam ovdje može pomoći jer je tijelu potpuno prirodna i ne narušava bakterijsku ravnotežu unutar probavnog sustava.

Provjerite koji su najčešći simptomi candide!

Ima moćno antioksidacijsko djelovanje

Znanstvenici su ustanovili da stevija ima moćno antioksidacijsko djelovanje i može smanjiti rizik od nastanka DNA oštećenja i kancerogenih stanica. Stevija sadrži spojeve s moćnim protuupalnim i antikancerogenim svojstvima i pokazala se učinkovitom u prevenciji različitih vrsta bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti reproduktivnog sustava i urođene poremećaje.

Ne uzrokuje upalu unutar probavnog sustava

Nezdrave prehrambene navike vrlo često uzrokuju nastanak kronične upale unutar probavnog sustava koja se nakon nekog vremena počinje širiti čitavim tijelom. Istraživanja su pokazala da bijeli rafinirani šećer povećava rizik od nastanka upalnih procesa i bolesti probavnog sustava. Stevija, u odnosu na šećer, ne narušava floru probavnog sustava i sprječava nastanak upalnih procesa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije