Zašto je vitamin E toliko bitan?

Zašto je vitamin E toliko bitan?

Zašto je vitamin E toliko bitan?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.10.2011.
  • Broj pregleda: 9.544
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako njegovo ime sugerira da se radi o jednom vitaminu, vitamin E zapravo čini obitelj vitamina topivih u masnoćama koji djeluju po cijelom tijelu. Neki članovi obitelji vitamina zovu se tokoferoli. Ovi članovi su alfa tokoferol, beta tokoferol, gama tokoferol i delta tokoferol.

Ostali članovi obitelji vitamina E zovu se tokotrienoli. Ovi članovi su alfa, beta, gama i delta tokotrienoli.

Iako ljudi moraju udisati kisik da bi ostali živi, kisik je rizičan unutar tijela jer može molekule učiniti pretjerano reaktivnim. Mogu početi oštećenja staničnih struktura oko njih. Vitamin E pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa radeći zajedno sa skupinom hranjivih tvari koje sprečavaju molekule kisika da postanu previše reaktivne. Ova skupina hranjivih tvari sadrži vitamina C, glutation, selen i vitamin B3. Neki istraživači vjeruju da je vitamin E najvažniji član ove skupine koja sprječava oksidativni stres.

Vitamin E direktno štiti kožu od ultraljubičastog zračenja. Kada prehrana sadrži dosta vitamina E on može putovati u membrane stanica kože i imati zaštitni učinak. Hrana bogata vitaminom E su orasi, sjemenke, špinat, zelje, paprika i maslinovo ulje, a prehrana bogata vitaminom E smanjenje rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura.

Hrana bogata vitaminom E može:

  • Zaštititi kožu od UV zraka
  • Spriječiti oštećenja stanica od slobodnih radikala
  • Omogućiti da stanice učinkovito komuniciraju
  • Pomoći u zaštiti od raka prostate i Alzheimerove bolesti

Simptome nedostatka vitamina E je teško odrediti. U mnogim istraživanjima, niska razina vitamina E je povezana s problemima probavnog sustava i slabom apsorpcijom hranjivih tvari iz probavnog trakta. Ti problemi uključuju bolest gušterače, žučnog mjehura, bolesti jetre i celijakiju.

Periferna neuropatija javlja se zbog nedostatka vitamina E. Fokusira se na živčani sustav i probleme s rukama, nogama i stopalima. Bol, trnci i gubitak osjeta u tim ekstremitetima povezani su s nedostatkom vitamina E. Budući da je vitamin E topljiv u mastima slaba apsorpcija masti u probavnom traktu može doprinijeti nedostatku vitamina E.

Pretjeran unos vitamina E može biti problematičan, ali se to gotovo nikada ne događa s vitaminom E iz hrane. Suplementi vitamina E, kada se uzimaju u velikim dozama, mogu imati toksičan učinak. Ti učinci uključuju grčeve u crijevima i proljev, umor, dvoslike i slabost mišića.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije