Saznajte zašto trebate svakodnevno konzumirati limun!

Saznajte zašto trebate svakodnevno konzumirati limun!

Saznajte zašto trebate svakodnevno konzumirati limun!
  • Objavljeno: Petak, 11.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Limun je definitivno jedna od namirnica koju trebate početi svakodnevno unositi. Ne samo da poboljšava okus velikom broju jela, već potiče zdravlje cjelokupnog organizma. Flavonoidi iz limuna imaju antioksidacijsko djelovanje i mogu pomoći u prevenciji, ali i liječenju niza bolesti i stanja.

U nastavku pročitajte 10 razloga zašto je limun dobar za zdravlje!

1. Limun za prevenciju bubrežnih kamenaca

Samo pola šalice limunovog soka dnevno je dovoljno da se poveća razina citrata u urinu. Istraživanja su pokazala da limun može pomoći u prevenciji formiranja bubrežnih kamenaca.

2. Limun za ublažavanje bolova u grlu

Miješanje soka od limuna s medom može ublažiti bolove u grlu i osjećaj nadraženosti grla.

3. Limun za mršavljenje

Sok od limuna definitivno može potaknuti mršavljenje, a istraživanja pokazuju da može pomoći i u održavanju zdrave tjelesne težine. Sok od limuna sadrži pektin, vrstu topivih vlakana koja dokazano može pomoći u uklanjanju suvišnih kilograma.

4. Limun za probavu

Dan nemojte započinjati kavom, već toplom vodom pomiješanom s limunovim sokom kako biste stimulirali rad probavnog sustava i povećali unos vitamina C.

5. Limun za kožu

Trljanje kože limunom može pomoći u ublažavanju iritacija kože, naročito uboda insekata. Limun ima protuupalno djelovanje i ubrzat će oporavak kože.

6. Limun za detoksikaciju

Stručnjaci preporučuju da svakodnevno pijete limunov sok sa sjemenkama lana kako biste potaknuli rad probavnog sustava i ubrzali čišćenje od toksina.

7. Limun za prevenciju raka

Istraživanja su pokazala da limun ima antikancerogeno djelovanje jer sadrži spojeve koji štite stanice od oštećenja koja mogu uzrokovati nastanak stanica raka.

8. Limun kao izvor kalija

Banane nisu jedina namirnica koja je odličan izvor kalija. Limun pruža čak 80 mg ovog minerala koji omogućava svakoj tjelesnoj stanici normalan rad.

9. Limun za brže snižavanje tjelesne temperature

Kada imate visoku temperaturu svakako povećajte unos limuna jer su istraživanja pokazala da limun može ubrzati snižavanje tjelesne temperature.

10. Limun za regulaciju pH ravnoteže u tijelu

Iako je limun kiselog okusa, ima alkalno djelovanje i može regulirati pH ravnotežu u tijelu. To je ključno za pravilan rad organizma.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije