Bolesti koje mogu biti uzroci nadutosti, a na koje niste ni pomislili!

Bolesti koje mogu biti uzroci nadutosti, a na koje niste ni pomislili!

Bolesti koje mogu biti uzroci nadutosti, a na koje niste ni pomislili!
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Uzroci nadutosti mogu biti razni, od netolerancije na laktozu pa do ozbiljnijih medicinskih stanja kao što je rak. Kako možete znati je li nadutost prolazna smetnja ili simptom ozbiljnije bolesti i poremećaja? Važno je biti upoznat sa simptomima koji ukazuju na nešto ozbiljnije.

Nagli gubitak tjelesne težine je jedan od upozoravajućih simptoma. Ako ste primijetili da ste iznenada izgubili jako puno kilograma, a niste uveli nikakve promjene, definitivno imate razloga za brigu. Naglo mršavljenje može biti posljedica tumora koji pritišću crijeva što uzrokuje brzo stvaranje osjećaja sitosti.

Ponekad se na području abdomena ili zdjelice nakuplja abnormalna količina tekućine. To uzrokuje nadutost, debljanje i ubrzano povećanje opsega struka. Nakupljanje tekućine je najčešće posljedica bolesti jetre, a u rjeđim slučajevima i posljedica raka. Nadutost i žutica (žuta boja očiju i kože) mogu biti simptom raka koji se počeo širiti na tkivo jetre.

Bolovi na području trbuha i nadutost koja se javljaj iznenada mogu biti simptomi opstrukcije crijeva. U ovakvim slučajevima je potrebna hitna medicinska pomoć jer posljedice mogu biti fatalne. Bol je jako intenzivna, može se pojaviti iznenada i u valovima.

Krv u stolici, vaginalno krvarenje između menstruacija ili nakon menopauze, mogu biti simptom ozbiljnijih stanja, a najčešće su posljedica hemoroida, nepravilnog menstrualnog ciklusa, mioma i atrofije endometrija.

Rak jajnika

Vjerojatnost da rak jajnika stoji iza intenzivne nadutosti je jako mala. Iako je rak jajnika peti najčešći oblik raka kod žena, uzrokuje veći broj slučajeva smrti u odnosu na bilo koje druge vrste raka. Najčešće se javlja kod žena starijih od 50 godina, a faktori rizika su pretilost, obiteljska anamneza, određene genetske abnormalnosti i višegodišnje uzimanje hormonalne terapije. Najčešći simptomi raka jajnika su brzo stvaranje osjećaja sitosti, bolovi u zdjelici i konstantan osjećaj nadutosti.

Pripremite smoothie od ananasa i jagode protiv nadutosti!

Rak maternice

Osim nadutosti, rak maternice uzrokuje i vaginalno krvarenje, vodenasti ili krvavi iscjedak, bolove u zdjelici i bolove tijekom snošaja ili mokrenja. Faktori rizika su uzimanje hormonalne terapije, terapija zračenjem i obiteljska anamneza.

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva može blokirati unutrašnjost debelog crijeva, što uzrokuje jaku nadutost. Ako se radi o raku koji se nalazi na kraju crijeva, odnosno u rektumu, jedan od simptoma će biti krv u stolici. Rak debelog crijeva je drugi najčešći uzrok smrti među nepušačima.

Isprobajte smoothie protiv nadutosti!

Rak gušterače

Rak gušterače je jedan od najagresivnijih oblika raka s jako niskom stopom preživljavanja. Najčešći simptomi su žutica, gubitak tjelesne težine, manjak apetita, bolovi u gornjem dijelu trbuha, dijabetes tipa 2, naglo mršavljenje i bolovi na području abdomena.

Rak želuca

Simptomi raka želuca su u najranijoj fazi jako suptilni. To mogu biti nadutost, blage probavne smetnje ili pak brzo stvaranje osjećaja sitosti. Kao i rak gušterače, rak želuca se najčešće otkriva u kasnijim stadijima i tada se javljaju drugi simptomi, kao što su naglo mršavljenje, mučnina ili bolovi na području abdomena.

Provjerite koja je hrana najbolja i najgora za nadutost!

Bolesti jetre

Bolesti jetre su najčešće benigne, ali se kancerogene stanice s drugih dijelova tijela mogu vrlo lako proširiti na tkivo jetre. Kada stanice raka uđu u krvotok, moraju se filtrirati kroz jetru. Najčešći simptomi raka jetre su nadutost i žutica.

Upalna bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice se javlja kada endometriji jajovoda ili jajnici postaju zaraženi, a najčešće je to posljedica spolno prenosivih bolesti kao što su klamidija i gonoreja. Upalne bolesti zdjelice se mogu pojaviti tijekom poroda, pobačaja ili kod umetanja intrauterinog uređaja.

Crohnova bolest

Crohnova bolest je autoimuni poremećaj koji može uzrokovati sužavanje crijeva i njihovu opstrukciju. Najčešći simptomi Crohnove bolesti su intenzivna nadutost, naglo mršavljenje, mučnina i povraćanje nakon jela.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije