Eterično ulje anisa

Eterično ulje anisa

Eterično ulje anisa
  • Objavljeno: Srijeda, 18.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja anisa mogu se pripisati njegovim antiepileptičnim i antihisteričnim svojstvima, dobar je protiv reumatizma, grčeva, kao sredstvo za čišćenje, sredstvo protiv nadimanja, lijek za smanjivanje kongestije, poboljšava probavu, dobar je za iskašljavanje, kao insekticid, sedativ i stimulans. U Indiji i drugim državama, anis se koristi i kao osvježivač usta i probavni agent. O ljekovitosti ove biljke pisalo se davno prije u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu.

Eterično ulje anisa ima sedativni učinak, može smiriti epileptične napade, disanje i nervozne reakcije, ako se provodi u višim dozama. Učinkovito umiruje živčana stanja i konvulzije. Treba se koristiti s oprezom jer može imati negativne učinke, osobito u djece.

Ovo ulje može pružiti olakšanje od reumatskih bolova i smanjiti osjećaj boli u zahvaćenim područjima. Također pruža djelotvornu zaštitu protiv infekcija i pomaže brže zarastanje rana.

Stanja ili bolesti uzrokovane grčevima, kašljem, bolovima i konvulzijama mogu imati koristi od ulja anisa. Grč je pretjerana kontrakcija u dišnim putovima, mišićima, živcima, krvnim žilama i unutarnjim organima što rezultirala teškim kašljem, grčevima, konvulzijama, smanjenom cirkulacijom, bolovima u trbuhu i prsima i drugim simptomima. Eterično ulje anisa opušta te kontrakcije i daje olakšanje od gore navedenih bolesti. U niskim dozama, pomaže liječiti zatvor, nadutost i probavne smetnje, itd.

Plinovi u organizmu izazivaju probavne smetnje, bol u prsima, bol u želucu, grčeve mišića i bolove, hipertenziju, pa čak i probleme poput gubitka kose i smanjenje vida, ako postanu kronični. Eterično ulje anisa pomaže ukloniti plinove.

Ulje anisa je vrlo učinkovito u čišćenju zagušenja pluća i dišnih putova, u uvjetima kao što su astma, bronhitis i dr. Često se koristi za poticanje probave pogotovo nakon teških obroka ili blagdan. Oslobađa kašalj pohranjen u plućima i dišnim putovima i daje olakšanje od kašlja, težine u prsima, poteškoća s disanjem, astme, bronhitisa, kongestije i drugih respiratornih poremećaja. Ulje anisa je toksično za insekte i manje životinje, a time i njegov miris drži insekte daleko.

Koristi se kao sedativ za anksioznost, živčanost, depresiju, bijes, stres i sl. kao i za simptome kao što su nesanica zbog opuštajućeg efekta. Ovaj efekt je posebno vidljiv kada se koristi u višim dozama, jer u vrlo malim dozama, djeluje kao stimulans. Ulje anisa može potaknuti cirkulaciju i dati olakšanje od reume i artritisa, potiče lučenje enzima i hormona, a može stimulirati živčani sustav i mozak.

Upozorenje

U velikim dozama, ima opojne efekte i usporava disanje i cirkulaciju. M
ože izazvati iritaciju određenih tipova kože. Bolje ga je izbjegavati u trudnoći.

Najnovije

Najčitanije