Eterično ulje angelice

Eterično ulje angelice

Eterično ulje angelice
  • Objavljeno: Utorak, 29.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prije nego što nastavimo s ljekovitim svojstvima angelice, napomenimo da se naširoko koristi kao začin u industriji hrane i pića, zbog svoje slatke arome. Angelica, botanički poznata kao Angelica archangelica ili Angelica officinalis, u osnovi se smatra afričkom biljkom koja se u Europu proširila u 16. stoljeću. Ljekovita svojstva angelice uglavnom dolaze iz eteričnog ulja.

Gdje ima grčeva, kašlja, bolova, proljeva i konvulzija angelica može pomoći. Ovo ulje briše grčeve i daje olakšanje od simptoma.

Protiv nadimanja je korisna jer opušta crijeva i trbušne mišiće i dozvoljava prolaz plinova. To daje ogromno olakšanje od loše probave, boli u trbuhu, glavobolje, grčeva, nadutosti, mučnine, porasta krvnog tlaka i dr.

Depurativ znači da čisti krv. Eterično ulje angelice to čini s velikom efikasnosti. To je diuretik (potiče mokrenje) i dijaforetik (potiče znojenje) i tako ubrzava uklanjanje toksina, viška soli, vode i masti, iz tijela kroz urin i znoj, olakšavajući bolesti povezane s njihovom akumulacijom. Također snižava krvni tlak i smanjuje masnoće (štiti vaše srce), olakšava simptome reume, artritisa, gihta, bubrežnih kamenaca i sl.

Znoj može biti uzrok smetnji za većinu nas, ali vjerujte, to je jedna od stvari koje su korisne za zdravlje. To je prirodna metoda uklanjanja toksina i otpadnih proizvoda iz tijela. Znoj osim vode i soli kao što su natrijev klorid, magnezij klorid, itd., sadrži sebum, masnoće, mokraćne kiseline, žuč i druge otrovne elemente koji nisu dobrodošli u našem tijelu. Dakle, znoj obavlja ovaj važan zadatak i pomaže sniziti razine kalija u krvi, a time i smanjiti krvni tlak, količinu masti, ukloniti mokraćne kiseline i druge toksine i dati olakšanje od reume i artritisa.

Eterično ulje angelice također potiče probavu poticanjem lučenja probavnih sokova kao i žučnih kiselina u želucu. Ona također pomaže pravilnom kretanju hrane kroz crijeva i apsorpciju probavljene hrane kroz crijevne resice.

Može pomoći onima koji pate od kroničnog zatajenja bubrega i nakupljanja vode u tijelu ili onima koji pate od bubrežnih kamenaca, prekomjerne težine, hipertenzije i simptoma povezanih s akumulacijom toksina u tijelu, kao što su reumatizam, artritis i giht. Kao diuretik, eterično ulje povećava učestalost mokrenja što pomaže ukloniti višak vode, soli, masti (urin sadrži masti) i toksina kao što su mokraćne kiseline.

Eterično ulje angelice pruža dobru zaštitu za jetru i pomaže njeno dobro funkcioniranje stimulirajući sekreciju iz jetre. Također štiti jetru od infekcija i pomaže zacijeliti rane, ako ih ima. Briše nakupljenu sluz u respiratornom traktu, a također se bori protiv infekcija, a time daje olakšanje od kašlja, prehlade, sinusitisa, zagušenja u plućima. Ovo eterično ulje je također sposobno smanjiti temperaturu boreći se protiv infekcija koje uzrokuju groznicu. Također je učinkovito u liječenju problema sa živcima. Ima opuštajući učinak na tijelo, um i živčani sustav. To je posebno korisno kod stresa, depresije, tjeskobe, ljutnje, hipertenzije i sl. Stimulira cirkulaciju krvi, izlučivanje hormona, enzima i drugih sokova i potiče metaboličke procese, uključujući probavu i apsorpciju.

Angelicu bi trebalo izbjegavati tijekom trudnoće i kod dijabetičara. Može uzrokovati iritaciju kože u višim koncentracijama i fototoksičnost.

Eterično ulje angelice dobro se slaže s bosiljkom, kamilicom, geranijom, grejpom, lavandom, limunom, mandarinom i eteričnim uljem pačulija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije