Tajna mladolikosti skriva se u dobro odabranoj kremi

Tajna mladolikosti skriva se u dobro odabranoj kremi

Tajna mladolikosti skriva se u dobro odabranoj kremi
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dok je u 30-ima koži najpotrebnija vlaga i zaštita od UV zračenja, u 40-ima pomaže samo "teška artiljerija", odnosno preparati s antioksidansima

Nakon 25. godine samoobnavljajuća sposobnost kože se smanjuje, upozoravaju stručnjaci. Razorne moći slobodnih radikala, štetnih tvari koje nastaju zbog sunčevih zraka, pušenja, zagađenog okoliša..., jačaju, a koža lica gubi vlagu, elastičnost i čvrstoću. Jedini način (uz pravilnu prehranu i izbjegavanje nezdravih životnih navika) da se koža brani protiv tako snažnih neprijatelja su primjereni preparati za njegu lica. Najlakši način odabira prave kreme je onaj zasnovan na dobi i tipu kože lica. Dok je u 20-ima i 30-ima koži najpotrebnija vlaga i zaštita od UV zračenja kako bi se ojačao "imunitet" na bore, u 40-ima pomaže samo "teška artiljerija", odnosno preparati bogati antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale i blokiraju njihove štetne reakcije. Koenzim Q10 jedan je od najučinkovitijih antioksidanata, a naziva se i "hvatačem slobodnih radikala.?"

Za mladolik, napet izgled kože zaslužan je i kolagen, čije se zalihe s godinama smanjuju, no moguće ih je obnoviti. To čine molekule vitamina C i A jer potiču stvaranje novog kolagena te obnovu stanica površinskog sloja kože. AHA kiseline, među kojima su najpoznatije voćne, pomažu regeneraciju kože. One potiču ljuštenje površinskog sloja kože, a time i nastanak novih stanica.

Protiv opuštene kože bori se hijaluronska kiselina koja, vežući na sebe vodu, "popunjava" bore i zateže kožu. Njezin učinak najvidljiviji je na zreloj koži u 50-ima i 60-ima, koja je sklona pigmentacijskim mrljama. No njih se može izbijeliti, i to preparatima s vitaminom C.

Želite li pojavu bora svesti na minimum, u 20-ima ne preskačite čišćenje i hidratiziranje lica, savjetuju stručnjaci. Pri čišćenju izbjegavajte proizvode koji sadrže sapun ili alkohol jer isušuju i nadražuju kožu te birajte hidratizirajuće, lagane kreme koje ne začepljuju pore. Masnoj i mješovitoj koži odgovarat će i fluidi lakše formule.

Iako većina žena tijekom prve polovine 30-ih neće primijetiti niti jednu boru, nakon 25-e bore oko očiju i usnica postaju sve izraženije. Kako biste umanjili njihovu vidljivost i spriječili da postanu još dublje, potrebno je zaštititi prirodni kolagen i elasten kože. Birajte proizvode s vitaminom C i E koji će očuvati čvrstoću i napetost kože.

Zalihe kolagena, proteina koji se nalazi u vezivnom tkivu kože, sve su manje, a lice gubi na svježini i čvrstoći. Kako biste potaknuli kožu na stvaranje novoga kolagena, pomoći će preparati bogati vitaminom C koji regenerira tkivo te retinol, derivat vitamina A koji potiče obnovu stanica. On pospješuje stvaranje hijaluronske kiseline koja na sebe veže vodu.

Utjecaj menopauze sve je vidljiviji; koža je vidljivo opuštena, suha i bez sjaja. Hijaluronska kiselina "podiže" i zateže kožu jer prodire u srednji sloj kože, veže vodu na sebe i bubri, "peglajući" pritom bore. Pigmentacijske mrlje nastale mjestimičnim zgušnjavanjem pigmenata posvijetlit će preparati s ureom te glikolnom i mliječnom kiselinom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije