Ovo biste trebali napraviti prije i nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Ovo biste trebali napraviti prije i nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Ovo biste trebali napraviti prije i nakon cijepljenja protiv koronavirusa
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Cijepljenje protiv koronavirusa u sve je većem zamahu. Većini onih koji se smiju cijepiti trenutno je na pameti kada će doći na red za cijepljenje.

Ipak, postoji nešto što bi bilo dobro učiniti prije i nakon samog cijepljenja, a što može biti povezano sa stvaranjem boljeg imuniteta nakon cijepljenja. Riječ je o kvalitetnom snu.

Kao što je poznato, nedostatak sna čini nas podložnijima na virusne infekcije. Suprotno tome, dovoljna količina kvalitetnog sna čuva naš organizam, a samim time može pomoći u izgradnji imuniteta nakon cijepljenja.

Ranije je provedeno nekoliko istraživanja američkih i europskih znanstvenika, koja su pokazala da osobe koje se dobro naspavaju noć neposredno prije i nakon cijepljenja protiv virusnih infekcija, kao što je gripa, proizvode više antitijela i imunoloških stanica od osoba koje se dovoljno ne naspavaju.

Saznajte kako se možete prijaviti za cijepljenje protiv koronavirusa!

Na ove informacije je ukazao Dr. Christian Benedict, izvanredni profesor neuroznanosti na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj, koji je nedavno na tu temu objavio znanstveni rad.

Utjecaj sna na imunitet

Svoje tvrdnje objašnjava time što imunološke funkcije ovise o bioritmu i redovnom snu. Tijekom sna, tijelo proizvodi citokine, a upravo kada se razvija imunološki odgovor tijelu je potrebno više citokina. Nedostatak sna može smanjiti proizvodnju citokina, kao i antitijela i ostalih stanica koje se bore protiv infekcije.

Nakon što primi cjepivo, organizam se oslanja na imunološku reakciju kako bi razvilo zaštitu. Količina sna može utjecati na sposobnost tijela da proizvede imunološki odgovor nakon cijepljenja, odnosno na razinu razvijenog imuniteta.

Pročitajte sve što trebate znati o cjepivu protiv koronavirusa!

Još su 2002. godine istraživači otkrili da je imunološki odgovor na cjepivo protiv gripe bio čak 50% manji kod osoba koje nisu dobro spavale, u odnosu na one ispitanike koji su imali kvalitetan san. Osim toga, istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da je kraće trajanje spavanja povezano s nižim sekundarnim odgovorom antitijela na antigene hepatitisa B, što je vjerojatno dovelo do smanjene kliničke zaštite.

Iako, kako navodi Dr. Christian Benedict, ovakvo istraživanje nije provedeno na cjepivu protiv COVID-19, rezultati dosad provedenih istraživanja ukazuju na postojanje povezanosti između sna i imuniteta nakon cijepljenja.

Najnovije

Najčitanije