Je li vaš pas u depresiji?

Je li vaš pas u depresiji?

Je li vaš pas u depresiji?
  • Objavljeno: Subota, 06.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Max se loše osjećao posljednjih nekoliko tjedana. Izgubio je apetit, a ubrzo je počeo gubiti i na težini. Bio je bezvoljan i većinu vremena je provodio spavajući. Kad je bio budan, bio je nervozan, a uobičajene situacije su ga posebno brinule. Ništa ga nije zanimalo. Maxa bi svaki psiholog proglasio depresivnim. Problem je u tome što Max nije čovjek. On je njemački ovčar.

Profesor sa veterinarskog fakulteta Nikola Dodman je proučavao psa koji je pokazivao simptome slične Maxovim. Dodman je zaključio da je pas depresivan i anksiozan. Njegov kolega odmahnuo je glavom, te ga upozorio na opasnosti liječenja pasa koji pokazuju osjećaje nalik ljudskima. Rekao mu je da psi jednostavno nemaju ista mentalna stanja i emocije kao ljudi.

Spava li vaš ljubimac u vašem krevetu?

Mnogo godina kasnije je Charles Darwin, čija je teorija evolucije promijenila naš pogled na biološki svijet, stigao do drugačijeg zaključka. Smatrao je da su emocionalna iskustva životinja vrlo slična ljudskim. Istraživanja proteklih nekoliko desetljeća govore da je Darwin bio u pravu.

Dodman je, kao i Darwin, tvrdio da je mozak psa strukturno sličan ljudskom i da je njihov živčani sustav sličan našem. Obzirom da je depresija praćena kemijskim i hormonalnim promjenama, predložio je da psima, za koje smatraju da su depresivni, daju antidepresive i promatraju što će se dogoditi. Ono što je uslijedilo iznenadilo je sumnjivce. Davanjem antidepresiva, ponašanje pasa se dramatično poboljšalo.

Današnji veterinari uče da životinje imaju emocije i mogu patiti od istih emocionalnih problema kao i ljudi. To uključuje ne samo depresiju, nego i tjeskobu, iracionalne strahove i fobije, opsesivna ponašanja i ostale neurotične probleme. Većina veterinara danas za pse koristi lijekove za liječenje psihičkih bolesti. Lijekovi za kućne ljubimce su postali unosan posao.

Osiguranje kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji je prikupilo informacije koje ukazuju na to da su depresija i anksioznost široko rasprostranjeni kod mačaka i pasa. Izvješća pokazuju da je 623.000 pasa i mačaka u Velikoj Britaniji pretrpjelo psihičke probleme, dok je više od 900.000 pretrpjelo gubitak apetita zbog stresa ili emocionalnih problema.

Postoje i brojni dokazi koji pokazuju da gubitak vlasnika kod psa može uzrokovati promjene u ponašanju i simptome koje identificiramo kao tugu ili depresiju. Psi su osjetljivi na ekološke uvjete i promjene, a isti efekt može izazvati i preseljene na novu lokaciju.

Istražite 27 načina kako kućni ljubimci mogu poboljšati zdravlje!

Druge stvari koje mogu uzrokovati simptome depresije uključuju traumu od ozljeda, bolesti ili zlostavljanje, vezanje lancem ili dužu socijalnu izoliranost.

Tipični simptomi depresivnog psa uključuju gubitak interesa za stvari koje ga inače vesele, smanjenu aktivnost, pretjerano spavanje, pokunjenost, nesigurnost, gubitak apetita, a ponekad i promjene u ponašanju kao što je povećana razdražljivost.

Ako psu ne želite davati lijekove, postoje i druga rješenja za depresiju koja ne zahtijevaju primjenu farmakoloških sredstava. Povećana aktivnost, društvena interakcija, igra ili društvo drugog psa mogu pomoći vašem kućnom ljubimcu da se osjeća bolje.

Psi su odgajani da budu empatični i osjetljivi na ljudska raspoloženja i mogu postati depresivni ako njihov gospodar pokazuje znakove melankolije. Pas vas promatra. Ako ste zabrinuti, pas će interpretirati vaše ponašanje i poprimiti ga, te će zaključiti kako postoje stvari oko kojih treba brinuti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije