Česta pitanja o dojenju

Česta pitanja o dojenju

Česta pitanja o dojenju
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.12.2010.
  • Broj pregleda: 1.040
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Koliko često trebam dojiti?

Bebe treba dojiti često i sve dok nisu site. To može značiti osam do 12 dojenja na dan ili više za oko 15 do 20 minuta na svakoj dojci. Neka vaše dijete odredi raspored hranjenja. Rani znakovi gladi mogu biti:

  • Povećana opreznost ili aktivnost
  • Pokreti usta ili stavljanje ruke u usta
  • Traženje bradavice kada privijete dijete u naručje

Koliko dugo trebam dojiti?

Bebe trebaju biti hranjene majčinim mlijekom prvih šest mjeseci života. Važno je nastaviti dojiti koliko god možete, idealno dok beba ne dosegne jednu godinu. Što dulje dojite, veće su zdravstvene pogodnosti za vas i bebu.

Kako mogu znati je li moje dijete dobiva dovoljno mlijeka?

Mnoge majke brinu o tome da li njihova djeca dobivaju dovoljno mlijeka. Jednostavan način kako bi ocijenili dobiva li beba dovoljno hrane je obratiti pažnju na težinu i broj mokrih i prljavih pelena. To može uključivati:

Dosljedno dobivanje težine nakon prvih tri do sedam dana nakon rođenja. Bebe često gube oko 7 do 10 posto težine u prvom tjednu.

Što je kolostrum?

Kolostrum, koji se naziva "prvo mlijeko", je gusta, žućkasta tekućina koja pomaže probavnom sustavu da raste i funkcionira. Iako to izgleda kao mali iznos, to je jedina hrana potrebna bebi dok se mlijeko ne počne proizvoditi, obično u roku od pet dana nakon poroda. Kolostrum je bogat hranjivim tvarima, a pruža i zaštitu od zaraznih bolesti.

Kako mogu znati sisa li dijete ispravno?

Vaša beba bi trebala imati cijelu bradavicu i većinu areole (tamne kože oko bradavice), u svojim ustima. Provjerite je li beba cijelim tijelom okrenuta prema vašim grudima, a ne samo glavom.

Treba li dojenje biti bolno?

Iako ste možda osjetili nelagodu i osjetljivost tijekom prvih nekoliko dana, dojenje ne bi trebalo biti bolno. Ako je dojenje bolno ili imate simptome slične gripi, obratite se liječniku.

Kako mogu održavati razine mlijeka?

Proizvodnja mlijeka odgovara potrebama vaše bebe, što više beba jede, više će mlijeka biti proizvedeno. Ako ste zabrinuti za proizvodnju mlijeka, povećajte broj obroka na dan.

Postoje li hrana ili lijekovi s kojima trebam prekinuti za vrijeme dojenja?

Obratite pozornost na hranu koja bi mogla smetati bebi. Ako primijetite uzorak, izbjegavajte hranu za nekoliko dana, a zatim ju ponovo uvedite kako bi vidjeli što se događa. Većina majki koje jedu uravnoteženu prehranu i nemaju povijest alergija, neće trebati ograničiti hranu koju jedu, osim par stvari. Kofein i alkohol mogu doći u mlijeko, pa ograničiti njihov unos. Trebali bi izbjegavati određene vrste riba i školjkaša koji sadrže puno žive, poput morskog psa, sabljarke i skuše.

Neki lijekovi mogu biti štetni za vaše dijete, ako dođu u mlijeko. Budite sigurni da provjerite sa svojim liječnikom o hrani, pićima i lijekovima koji su sigurni za vas i bebu.

Najnovije

Najčitanije