Kako ublažiti alergijski rinitis?

Kako ublažiti alergijski rinitis?

Kako ublažiti alergijski rinitis?
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2011.
  • Broj pregleda: 24.921
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Alergijski rinitis (AR) je globalni zdravstveni problem i jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku obiteljske medicine.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 600 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od alergijskog rinitisa. Više od 40 % oboljelih su djeca. Prema ARIA (od eng. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) smjernicama, prevalencija alergijskog rinitisa u zemljama EU-e trenutno iznosi oko 25 %, pri čemu se u svim dobnim skupinama bilježi trend njezina rasta te će, ukoliko se ovakav trend nastavi, 2020. godine jedno od dvoje djece bolovati od rinitisa!

Iako se radi o bolesti koja ne ugrožava život, alergijski rinitis značajno utječe na kvalitetu života izazivajući brojne simptome koji uz njega nisu izravno vezani: umor, agitiranost, nesanicu, nagluhost, nervozu, mučninu i osjećaj tuge koji može prerasti u depresiju.

Utjecaj simptoma alergijskog rinitisa na sve segmente života ocrtava važnost ove bolesti kao javnozdravstvenog problema.

Alergijski rinitis je simptomatska bolest nosa koja nastaje nakon izlaganja alergenima koji pobuđuju IgE-om posredovanu upalu nosne sluznice. Sluznica nosa pogođena alergijskom upalom ne može obavljati svoju osnovnu zadaću "kondicioniranja zraka" - vlaženje, zagrijavanje i pročišćavanje udahnutog zraka.

Simptomi su: iscjedak iz nosa (rinoreja), svrbež u nosu, začepljenost nosa i kihanje. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, u 40 - 70% bolesnika javljaju se i očni simptomi (crvenilo i svrbež očiju i suzenje).

Najčešći alergeni (antigeni koji stimuliraju produkciju IgE) su: poleni trava, stabala i korova, plijesni (spore), grinje kućne prašine (Dermatophagoides pteronyssinus i Dermatophagoides farinae), grinje skladišta te alergeni podrijetlom iz žohara, pasa, mačaka, štakora, konja, krava i ptica.

Alergijska reakcija na kućne ljubimce (mačke i pse) nije uzrokovana njihovim krznom i dlakom. Najvažniji alergen u mačaka nastaje u slini. Osušena slina lijepi se na tapete, namještaj i zidove, i stoga ostaje u prostoru čak do 6 mjeseci nakon odstranjenja mačke! U psa alergeni potječu iz sline, mokraće i kože.

Poleni predstavljaju spolne stanice biljaka te stoga u cilju održanja biljne vrste moraju biti preneseni s jedne biljke na drugu. Biljke koje oprašuju kukci produciraju mali broj peludnih zrnaca i rijetko uzrokuju alergiju. Za razliku od njih, biljke koje oprašuje vjetar (trave, stabla, korovi) stvaraju veliku količinu peludnih zrnaca i predstavljaju najčešći uzrok alergija. Većina peludnih zrnaca veličine je 20-30 mikrona te se stoga zaustavljaju u nosnoj sluznici gdje izazivaju simptome.

Poleni trava, stabala i korova imaju izraziti sezonski karakter, a njihova distribucija je regionalna, što znači da rasprostranjenost pojedinih alergena na razini RH također nije ravnomjerna. Stoga postoji posebno izrađen tzv. peludni (alergijski) kalendar za kontinentalnu, odnosno mediteransku Hrvatsku.

Adekvatnim odabirom terapije, u više od 90% pacijenata može se postići dobra kontrola bolesti. Prema ARIA smjernicama, liječenje rinitisa odvija se na četiri razine, ovisno o tipu i težini bolesti.

smjernice-za-lijecenje-rintisa.jpg

Slika 1. ARIA smjernice za liječenje rinitisa

Edukacija bolesnika o njegovoj bolesti prvi je korak u liječenju.

Izbjegavanje alergena uvijek je preporučljivo. Naravno da je u većini slučajeva nemoguće u cijelosti eliminirati alergen iz bolesnikove okoline, ali je njegovu prisutnost moguće barem reducirati. To uključuje uklanjanje ljubimaca iz kuće (stana), pranje pokućstva parom visoke temperature, čime se denaturira proteinske alergene, provjetravanje stana, smanjivanje vlažnosti stana i slično. Izbjegavanje alergena najjednostavnije je postići u bolesnika monosenzibiliziranih na peludi, i to praćenjem peludnoga kalendara.

Smanjenju kontakta nosne sluznice s alergenima može pripomoći i nošenje nosnih filtara (pacijenti ih slabo podnose) ili ispiranje nosa izotoničnom otopinom.

Upravo u ovom segmentu liječenja Tantum protect ima značajno mjesto.

Naime, Tantum protect, sprej za nos sadrži Hydeal-DTM, ester hijaluronske kiseline čije važno svojstvo je prijanjanje za sluznicu. Širenjem po površini sluznice, ovaj spoj upija značajne količine izlučevina i stvara zaštitni sloj koji potpomaže normalnu funkciju sluznice i onemogućava / otežava kontakt alergena s nosnom sluznicom. Osim toga mehanički ispire već nakupljene alergene s površine sluznice čime smanjuje njihovu koncentraciju. Tantum protect sprej predstavlja i dobru potpornu terapiju uz redovitu farmakoterapiju intranazalnim kortikosteroidima (INKS) koji prema najnovijim ARIA smjernicama predstavljaju prvi lijek izbora u liječenju alergijskog rinitisa. Naime, u određenom broju slučajeva pacijenti koji pate od cjelogodišnjeg rinitisa i moraju biti neprekidno na terapiji INKS-a žale se na suhoću sluznice. Ona je najčešće vezana uz vrstu otapala, emulgatora ili dezinficijensa, a ne za aktivnu komponentu lijeka. Tantum protect sprej će u takvih bolesnika dodatno vlažiti sluznicu čime se potpomaže normalni mukocilijarni transport.

U dugogodišnjih neadekvatno liječenih bolesnika kao posljedica pretjerane upotrebe vazokonstrikcijskih kapi za nos, razvit će se tzv. suhi atrofični rinitis - sluznica postaje suha i tanka, lako puca i krvari na dodir uz stalan osjećaj začepljenosti nosa. U takvim slučajevima simptome može olakšati Tantum protect gel koji se još dulje zadržava na sluznici nosa i daje joj potrebnu vlažnost. Gel forma lijeka ima svoje mjesto i u poslijeoperacijskim razdoblju njege nosne sluznice nakon operacija nosne pregrade, paranazalnih šupljina i nosnih školjki.

Svakako valja naglasiti da Tantum protect sprej ili gel ne može biti jedini lijek u liječenju alergijskog rinitisa. Valja se pridržavati propisanog liječenja od strane liječnika (INKS, antihistaminik...) utemeljenog na dobro dizajniranim studijama ("evidence based medicine").

Tantum protect predstavlja pomoć i potporu ovakvom liječenju.

Sponzorirani članak

Najnovije

Najčitanije