Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što može uzrokovati autizam?

Što može uzrokovati autizam?

Što može uzrokovati autizam?
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.01.2013.
  • Broj pregleda: 2.585
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Autizam je znanstvenicima i liječnicima ostalo poprilično nepoznat. Uzroci zbog kojih nastaje, simptomi koji mogu biti različiti i otkrivanje lijeka, koje je za sada prošlo neuspješno, stručnjake diljem svijeta brine te pokušavaju pronaći odgovore.

Brojnim istraživanjima se pokušao utvrditi uzrok nastanka autizma, a znanstvenici su zaključili da uzroci mogu biti razni.

Stariji očevi

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici je pokazalo da stariji očevi djeci u većoj mjeri prenose genetske mutacije, koje mogu uzrokovati nastanak autizma.

Starije majke

Istraživanja su pokazala da će starije žene teže zatrudnjeti i povećat će se rizik od nastanka raznih urođenih poremećaja, uključujući i autizam. Primjerice, ženi će od 25. godina do 30. godine vjerojatnost da će roditi dijete s autizmom porasti za čak 18%.

Pretile majke

Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo čak 1000 djece, je pokazalo da rizik od nastanka autizma i ostalih razvojnih poremećaja raste za čak 60% ako su majke bile pretile prije i tijekom trudnoće.

Gripa tijekom trudnoće

Rezultati istraživanja danskih znanstvenika su pokazala da gripa tijekom trudnoće može povećati rizik od nastanka autizma za čak 50%. Gripa koja je trajala tjedan ili više dana prije trećeg tromjesečja za čak 3 puta povećava vjerojatnost od nastanka autizma kod djeteta.

Prekratka pauza između dvije trudnoće

Istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da djeca, koja su začeta u razdoblju manjem od 12 mjeseci nakon rođenja starijeg brata ili sestre, imaju čak 3 puta veću vjerojatnost od nastanka autizma. Istraživanje je poprilično vjerodostojno jer je provedeno na čak 662.730 drugorođene djece.

Manjak vitamina D

Preniska razina vitamina D tijekom fetalnog razvoja i ranog djetinjstva može uzrokovati nastanak autizma. Još jedan dokaz su djeca začeta u doba kada je izloženost sunčevim zrakama manja jer češće pate od autizma.

Prevelik broj moždanih stanica

Kada su znanstvenici uspoređivali 7 mozgova preminule autistične djece s mozgovima djece koja nisu patila od autizma, došli su do iznenađujućih rezultata. Naime, autistična djeca su imala čak 67% više moždanih stanica na frontalnom režnju koji je zaslužan za složenije misli i ponašanje, uključujući govor, socijalne vještine i donošenje odluka.

Niska porođajna težina

Istraživanje provedeno u Americi je pokazalo da bebe s niskom porođajnom težinom imaju veći rizik od nastanka autizma. Istraživanje je trajalo 21 godinu i u njemu je sudjelovalo 1000 beba, od kojih su one s niskom porođajnom težinom kasnije pokazivale znakove autizma.

Zagađenost zraka

Kada su znanstvenici u obzir uzeli zagađenost zraka, ustanovili su da djeca koja žive na području zagađenog zraka (smog, pasivno pušenje) imaju za čak 25% veći rizik od nastanka autizma, u odnosu na djecu koja ne žive na području zagađenog zraka.

Komentari

Najnovije

Najčitanije