Što može uzrokovati autizam?

Što može uzrokovati autizam?

Što može uzrokovati autizam?
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.01.2013.
  • Broj pregleda: 3.011
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Autizam je znanstvenicima i liječnicima ostalo poprilično nepoznat. Uzroci zbog kojih nastaje, simptomi koji mogu biti različiti i otkrivanje lijeka, koje je za sada prošlo neuspješno, stručnjake diljem svijeta brine te pokušavaju pronaći odgovore.

Brojnim istraživanjima se pokušao utvrditi uzrok nastanka autizma, a znanstvenici su zaključili da uzroci mogu biti razni.

Stariji očevi

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici je pokazalo da stariji očevi djeci u većoj mjeri prenose genetske mutacije, koje mogu uzrokovati nastanak autizma.

Starije majke

Istraživanja su pokazala da će starije žene teže zatrudnjeti i povećat će se rizik od nastanka raznih urođenih poremećaja, uključujući i autizam. Primjerice, ženi će od 25. godina do 30. godine vjerojatnost da će roditi dijete s autizmom porasti za čak 18%.

Pretile majke

Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo čak 1000 djece, je pokazalo da rizik od nastanka autizma i ostalih razvojnih poremećaja raste za čak 60% ako su majke bile pretile prije i tijekom trudnoće.

Gripa tijekom trudnoće

Rezultati istraživanja danskih znanstvenika su pokazala da gripa tijekom trudnoće može povećati rizik od nastanka autizma za čak 50%. Gripa koja je trajala tjedan ili više dana prije trećeg tromjesečja za čak 3 puta povećava vjerojatnost od nastanka autizma kod djeteta.

Prekratka pauza između dvije trudnoće

Istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da djeca, koja su začeta u razdoblju manjem od 12 mjeseci nakon rođenja starijeg brata ili sestre, imaju čak 3 puta veću vjerojatnost od nastanka autizma. Istraživanje je poprilično vjerodostojno jer je provedeno na čak 662.730 drugorođene djece.

Manjak vitamina D

Preniska razina vitamina D tijekom fetalnog razvoja i ranog djetinjstva može uzrokovati nastanak autizma. Još jedan dokaz su djeca začeta u doba kada je izloženost sunčevim zrakama manja jer češće pate od autizma.

Prevelik broj moždanih stanica

Kada su znanstvenici uspoređivali 7 mozgova preminule autistične djece s mozgovima djece koja nisu patila od autizma, došli su do iznenađujućih rezultata. Naime, autistična djeca su imala čak 67% više moždanih stanica na frontalnom režnju koji je zaslužan za složenije misli i ponašanje, uključujući govor, socijalne vještine i donošenje odluka.

Niska porođajna težina

Istraživanje provedeno u Americi je pokazalo da bebe s niskom porođajnom težinom imaju veći rizik od nastanka autizma. Istraživanje je trajalo 21 godinu i u njemu je sudjelovalo 1000 beba, od kojih su one s niskom porođajnom težinom kasnije pokazivale znakove autizma.

Zagađenost zraka

Kada su znanstvenici u obzir uzeli zagađenost zraka, ustanovili su da djeca koja žive na području zagađenog zraka (smog, pasivno pušenje) imaju za čak 25% veći rizik od nastanka autizma, u odnosu na djecu koja ne žive na području zagađenog zraka.

Najnovije

Najčitanije