Zašto muškarci izbjegavaju preglede i lijekove?

Zašto muškarci izbjegavaju preglede i lijekove?

Zašto muškarci izbjegavaju preglede i lijekove?
  • Objavljeno: Utorak, 17.10.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

  • Boli me trbuh već treći dan i to sve jače i jače! Ne mogu više normalno funkcionirati.
  • Odi kod doktora!
  • Ma proći će.
  • Trebaš nešto protiv bolova?
  • Ma ne. (auuuu boliii!!!)
  • Mogu li ti nekako pomoći?
  • Pusti me, nije mi ništa.

Poznat vam je ovaj razgovor? E, pa to je tipičan razgovor između žene i muškarca kojeg nešto boli. Sigurno ste se, kao i mi, pitali zašto muškarci izbjegavaju preglede, liječnike, bolnice, lijekove? Napravili smo malo istraživanje na uzorku od 23 muškarca u dobi od 27 do 72 godine, a u nastavku donosimo rezultate koji će možda razjasniti ovu vječnu enigmu.

Više od polovice ispitanika se izjasnilo da na liječnički pregled odlazi samo ako smatraju da je posrijedi nešto zaista ozbiljno. Da odmah odlaze liječniku čim posumnjaju na zdravstveni problem, odgovorilo je 13% ispitanika, a 17% je odgovorilo da ne odlazi na liječničke preglede jer smatra da nema potrebe za tim. Sigurno se pitate koji su to muškarci koji odmah odu liječniku? Oni većinom spadaju u dobnu skupinu iznad 55 godina i kada razmislimo, to i je ugroženija skupina ljudi koja zaista ima opravdanje za češći odlazak liječniku.

Na pitanje zašto ne odlaze na liječničke preglede, 48% ispitanika je odgovorilo da im se ne da. Jasno i glasno, ne da im se. Priznajemo da nas ovaj rezultat nije iznenadio. 17% njih je odgovorilo da nema vremena za posjet liječniku, dok je samo 9% priznalo da se boji liječnika i njihovih dijagnoza. Ostatak muškaraca se nije izjasnio.

Jeste li čuli za ove neobične tretmane za muškarce?

Zanimalo nas je i koliko često posjećuju liječnika na godišnjoj razini. Rezultati su i više nego očekivani jer je 48% odgovorilo da liječnika posjećuje u prosjeku manje od 1 godišnje, dok ostala većina odlazi samo na godišnje sistematske preglede. Njih 9% se ni ne sjeća kada je bilo na liječničkom pregledu, a ostatak ipak priznaje da na pregled odlazi i po nekoliko puta godišnje. S obzirom na iskustvo koje imamo s muškarcima i njihovom odnosu s liječnikom, mogli bismo zaključiti da su neki čak skloni hipohondriji. Ili smo sada pretjerujemo?

Sada dolazimo do dijela u kojem čak 52% muškaraca priznajte da tu i tamo popije analgetik ili neki drugi lijek na svoju ruku, ovisno o zdravstvenom problemu. Samo 13% ne pije nikakve lijekove, a ostali kažu da uzimaju lijek samo uz naputak liječnika. Iako je tako odgovorilo 35% ispitanika, možemo zaključiti da muškarci skrivaju da konzumiraju lijekove (obzirom da ih gotovo ni jedna žena nikada nije vidjela).

Upitali smo ih žale li se na zdravstvene tegobe i koliko često. Smatramo da smo to pitanje trebali postaviti nekome iz bliske okoline ili partnerici. Čak 91% njih je reklo da se jako rijetko požale na zdravstveni problem. Pretpostavljamo da su pod time mislili da se žale samo ako imaju vanjski prijelom potkoljenice i slično. Da se nikada ne žale, pa čak ni u slučaju prijeloma, izjasnilo se 9% ispitanika dok niti jedan nije priznao da se požali svaki put kada osjeti neku promjenu na sebi ili običnu glavobolju.

Za kraj smo ih upitali nervira li ih kada ih drugi tjeraju da posjete liječnika. Pogađate? 65% ispitanika je odgovorilo da ih nervira, ali neki su odlučili ignorirati molbe i naredbe bližnjih. Preostalih 35% nema s tim problema i živi po svom.

Temeljem ovog istraživanja, zaključili smo da muškarci izbjegavaju liječnike jer im se ne da gubiti vrijeme na duge i skupe preglede. U trenutku kada osjete da je situacija izmakla kontroli, odlaze liječniku bez pogovora. Možda pretjerujemo kada kažemo da muškarci baš nikada ne odlaze liječniku. Ili mi idemo prečesto? Možda se brinemo za svog partnera više nego za sebe? Mogli bismo napraviti istraživanje i odgovoriti na pitanje pretjeruju li žene kada je u pitanju zdravlje. Ako se odlučimo na to, vi ćete prvi saznati!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije