Zdravlje muškarca

Zdravlje muškarca

Zdravlje muškarca
  • Objavljeno: Srijeda, 11.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Važnost

Svaki bi muškarac trebao uspostaviti osnovne navike pomoću kojih će osigurati desetljeća neprekinutog dobrog zdravlja. Prije svega važna je raznolika prehrana kojom osiguravate prave vrste hrane i održavate tjelesnu težinu u granicama preporučljivim za vašu visinu i građu. Dobra je zamisao početi vježbati od najranije dobi, ili kroz aktivno bavljenje sportom ili redoviti program tjelovježbe. Važnost tjelesne kondicije nastavlja se i u muškarčevim srednjim godinama i poslije.

Aktivni način života koji uključuje redovitu tjelovježbu može pomoći u sprečavanju gojaznosti te može također biti važan aspekt vašeg mentalnog i emocionalnog blagostanja, osobito kao sredstvo ublažavanja stresa. Redovitim sistematskim pregledom kod obiteljskog liječnika ili pri zdravstvenoj službi prati se rad srca, pluća i krvotoka, a uključena je i analiza krvi, mokraće i stolice kako bi se očitale vrijednosti šećera i kolesterola u krvi te otkrili znakovi sistemskih bolesti. Nakon 50. godine sistematski pregled će vjerojatno uključivati i digitalni pregled žlijezde prostate. Ovisno o vašem općem zdravlju i obiteljskoj anamnezi određenih bolesti,možda ćete trebati obaviti još neke pretrage, poput elektrokardiograma (EKG) radi provjere rada srca, sigmoidoskopije da biste bili sigurni da nema znakova raka debelog crijeva ili pretrage opterećenja radi provjere kardiovaskularnog sustava.

Uvijek je važno bez odlaganja izvijestiti liječnika osvim očiglednim simptomima bolesti ili tjelesnim poremećajima te ukazati na sva neobična stanja, promjene u organizmu ili smanjenutjelesnu sposobnost. Bitni faktori u suzbijanju bolesti i poremećaja su sprečava­nje, rano otkrivanje i trenutačno, stručno liječenje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije