Zašto je magnezij važan u borbi protiv ljetnog umora?

Zašto je magnezij važan u borbi protiv ljetnog umora?

Zašto je magnezij važan u borbi protiv ljetnog umora?
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ljeto je stiglo i većina nas ima planove kako će provesti dugo iščekivani ljetni godišnji odmor. Sam proces planiranja, pakiranja i realizacije putovanja zna biti prilično iscrpljujući. Često se zna dogoditi da nas tijelo 'izda' kada se napokon nađemo na krajnjoj ljetnoj destinaciji te da prvih par dana planiranog odmora na neki način izgubimo u borbi s manjkom energije i umorom. Magnezij je jedan od mikronutrijenta koji nam svakako može pomoći u ovoj situaciji kada želimo izvući maksimum iz svoga odmora.

Prati nas na posebnoj domeni Svijet Novih Navika i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu!

Magnezij sudjeluje u više od 300 enzimskih procesa u tijelu. Sudjeluje u ravnoteži kalcija u tijelu, mineralizaciji kostiju, u životnim procesima koji se kontinuirano odvijaju u tijelu kao što je prijenos živčanih impulsa, kontrakcija i opuštanje mišića, proizvodnja proteina i brojni drugi. Važan je i kao elektrolit koji ima ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu što je preko ljeta posebno važno s obzirom na pojačano znojenje zbog iznimno visokih temperatura.

U kakvom obliku nam je magnezij potreban?

Važno je naglasiti da se magnezij ne može sintetizirati u tijelu te da je njegov unos nužan u obliku hrane, pića ili dodataka prehrani. Namirnice koje obiluju magnezijem su cjelovite žitarice (posebno ječam i zob), orašasti plodovi, mahunarke te lisnato zeleno povrće. No, apsorpciju magnezija iz spomenutih namirnica mogu ometati druge komponente kao što su određeni lijekovi, fitinska kiselina koja se nalazi u žitaricama i oksalati iz zelenog povrća.

Kava, gazirani napici, alkohol, pretjeran unos soli i stres su neki od elemenata prisutnih u svakodnevnom životu koji mogu povećati naše potrebe za magnezijem. Ako k tomu dodamo činjenicu da možda vaša ideja idealnog odmora uključuje plivanje, bicikliranje, planinarenje i/ili sličnu tjelesnu aktivnost, možemo reći da su u toj situaciji vaše potrebe za dnevnim unosom magnezija veće od uobičajenih. Stoga obratite pozornost na dovoljan unos namirnica bogatih magnezijem, a po potrebi uzmite i dodatke prehrani.

Nije svejedno koji kemijski oblik magnezija se nalazi u odabranom dodatku prehrani s obzirom na to da apsorpcija različitih oblika u tijelu može varirati.

Nature's Bounty Magnezij citrat + B6 je dodatak prehrani koji sadrži magnezij u citratnom obliku, a koji ima dobru topljivost u vodi te posljedično i dobru apsorpciju u tijelu. Dodatak vitamina B6 doprinosi boljoj bioraspoloživosti magnezija u tijelu, a ova dva nutrijenta zajedno doprinose normalnoj funkciji živčanog sustava, normalnom metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti. Prednost ovog dodatka prehrani je i činjenica da ne sadrži šećer, sladila, laktozu, gluten, arome i konzervanse te da je pogodan i za vegane.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije