Ovi trikovi će od svakog amatera stvoriti pravog kuhara!

Ovi trikovi će od svakog amatera stvoriti pravog kuhara!

Ovi trikovi će od svakog amatera stvoriti pravog kuhara!
  • Objavljeno: Subota, 16.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Svi kuhari amateri imaju bolnu točku ili jednostavno nisu nikad naučili spremati određena jela. Kad je riječ o ženama, podrazumijeva se da znaju kuhati, iako se mnoge nisu rodile s kuhačom u ruci ili, unatoč dobroj volji, ne znaju i ne vole kuhati.

Za sve vas koji ste se pronašli u ovim riječima, otkrivamo male trikove koji će vas pretvoriti u prave kuhare!

Najbolja pečena jaja

Pečeno jaje, odnosno jaje na oko, smatra se jednim od najjednostavniji jela. Ipak, ponekad se dogodi da bjelanjak ostane sirov ili se razlije žumanjak. Da biste ispekli savršeno jaje na oko, poslužit će vam trik s vodom i poklopcem. Najprije zagrijte ulje na tavi, a zatim oprezno razbijte jaje. Nakon toga ulijte malo vode i poklopite tavu. Vodena para će cirkulirati ispod poklopca i omogućiti da se bjelanjak ravnomjerno ispeče, a žumanjak ostane dovolno tekuć.

Marinada za meso

Za sočno meso potrebno je napraviti marinadu u kojoj će ono odstajati neko vrijeme. Vrhunski kuhari preporučuju da se meso marinira u zatvorenim plastičnim vrećicama kako bi se ravnomjerno prekrio cijeli proizvod. Nakon što u vrećicu stavite meso i marinadu, istisnite višak zraka i zatvorite vrećicu.

Pečeni krumpir bez ulja

Iskusni kuhari peku krumpire u pećnici bez kapi ulja, a ipak dobiju sočne i ukusne zalogaje. Blanširajte (djelomično skuhajte) krumpire i narežite na kockice, a u posudi izmiješajte brašno, zdrobljeni češnjak, sol i papar. Stavite kockice krumpira u posudu, prekrijte i dobro protresite pa stavite peći.

Zobena kaša bez kuhanja

Ako ulijte malo mlijeka u posudu, dodate zobene pahuljice i stavite u hladnjak preko noći, ujutro ćete dobiti zobenu kašu koju možete zagrijati i dodati voće po želji.

Pjena od mlijeka bez stroja

Ulijte malo mlijeka u posudu s poklopcem i dobro protresite, ali pripazite da ne ulijete mlijeko do kraja jer će se njegova količina povećati. Zatim posudu stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi kako bi pjena postala čvrsta.

Ogulite citruse s lakoćom

Citrusno voće poznato je po tvrdoj kori koja se teže guli pa nekad posežete i za nožem. No, postoji jednostavniji način. Stavite citruse u mikrovalnu pećnicu i zagrijte 10-ak sekundi, nakon toga ćete s lakoćom ukloniti koru.

Uklonite gorčinu krastavca

Ako ste pripremajući salatu izbjegavali krastavac jer vam njegova gorčina kvari okus, imamo rješenje. Za gorčinu su odgovorni organski spojevi koji se nalaze na stabljici, korijenu ili na krajevima. Odrežite oba kraja, nemojte bacati odrezane dijelove, nego njima trljajte ravne krajeve, da gorčina izađe, odnosno dok se ne prestane stvarati pjena na oba kraja. Dobit ćete bijelu pjenastu supstancu koju treba isprati, nakon čega možete bez straha narezati krastavce.

Tjestenina carbonara bez vrhnja

Carbonara je iznimno jednostavno jelo za napraviti, ali mnogima ne ispadne onako kako bi trebala. Jedan od razloga je što ljudi većinom koriste vrhnje za kuhanje, a ono uopće nije dio originalnog recepta za carbonaru. Za savršenu carbonaru potrebni su samo tjestenina, panceta, žumanjak i parmezan. Skuhajte tjesteninu i na tavi popržite pancetu. U tavu stavite skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja. Dodajte žumanjak (1 po osobi) i još vode, kuhajte par minuta i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Pred kraj naribajte tvrdi sir ili parmezan u tavu, promiješajte i poslužite.

Što s ostatkom bjelanjaka?

Kad napravite carbonaru sa žumanjcima, ostat će vam nekoliko bjelanjaka koje možete iskoristiti za jednostavan desert - puslice! Na jedan bjelanjak ide 200 g šećera u prahu pa količinu šećera prilagodite ovisno o tome koliko bjelanjaka imate. Miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu. Žlicom formirajte puslice na papiru za muffine ili za pečenje, stavite u mikrovalnu pećnicu na 1-2 minute (ovisno o jačini vaše mikrovalne), izvadite i ostavite da se hladi 2 minute.

Prirodni pojačivač okusa

U toplu vodu dodajte jednaku količinu šećera i soli. Miješajte dok se sve na rastopi, odnosno dok voda ne bude ni slatka ni slana. Pojačivač možete dodati u juhu, piletinu, rižot ili jelo po izboru.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije