Donacija organa - što trebate znati?

Donacija organa - što trebate znati?

Donacija organa - što trebate znati?
  • Objavljeno: Subota, 21.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Velik broj ljudi diljem svijeta čeka na donaciju organa. Nažalost, velik broj njih nikada ne dobije drugu priliku za život.

Može se činiti teškim razmišljati o tome što će se dogoditi s vašim tijelom nakon smrti i pristati na to da se vaši organi i tkiva doniraju. No, donirati organe je velikodušna odluka koja može nekome spasiti život. Ako nikada niste razmišljali o donaciji organa nakon svoje smrti, ili ste zbunjeni netočnim informacijama, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja i mitove o donaciji organa.

Mit: ako postanem donator, bolničko osoblje se neće truditi oko mog života

Kada ste u bolnici, liječnici se fokusiraju na to da spase vaš život, ne nečiji tuđi. Ako i dalje u to ne vjerujete, trebate znati da velikom broju samih donatora život ovisi o tome da njima netko donira organ.

Mit: možda neću biti potpuno mrtav kada potpišu certifikat o smrti

Iako je ovo popularna tema, trebate vjerovati da se bolničko osobe niti malo ne veseli vašoj smrti. U stvari, osobe koje su donatori prolaze kroz veći broj testiranja kako bi se ustanovilo jesu li uistinu mrtvi.

Mit: donacija organa je protiv moje vjere

Donacija organa se slaže s uvjerenjima gotovo svih religija, uključujući katolike, muslimane, židove i protestante. Ako niste sigurni u donošenje odluke, porazgovarajte s članom vaše religijske grupe.

Mit: nisam punoljetan i nemam pravo na donošenje takve odluke

Ovo je istina, u pravnom smislu. No, roditelji imaju pravo odlučivanja. Veliki broj djece također čeka organe, i njima su potrebni manji organi od organa odraslih osoba.

Mit: pogreb s otvorenim lijesom nije opcija za osobe koje su donirale organe ili tkiva

Donacija organa i tkiva nema nikakve veze s odabirom pogrebnog rituala. Na tijelu donatora neće biti vidljivih znakova donacije organa ili tkiva. Kada se doniraju kosti, na mjesto kostiju se stavlja umjetni materijal. Kada se donira koža, vrlo tanki sloj kože s leđa donatora se stavlja na vidljive dijelove tijela. Kako je donator odjeven i leži na leđima, nitko neće primijetiti razliku.

Mit: prestar sam za donaciju organa i nitko neće htjeti moje organe

Ne postoji dobna granica za donaciju organa. Odluka o korištenju vaših organa se radi na temelju medicinskih analiza, a ne vaše dobi.

Mit: nisam najboljeg zdravlja i nitko neće htjeti moje organe

Mali broj medicinskih stanja vas odmah diskvalificira iz kategorije donatora organa. Odluka o donaciji organa se donosi samo pomoću medicinskih analiza. Moguće je da neki organi nisu dobri za transplantaciju, dok će neki biti dobri.

Mit: htio bi donirati bubreg, ali to je to nedopustivo, osim ako je u pitanju član obitelji

Ovo je nekada bilo tako, ali više nije. Bilo da je u pitanju član obitelji, prijatelj ili potpuni stranac, svoj bubreg možete donirati. Ako odlučite postati živi donator, proći ćete kroz temeljito testiranje kako bi stručnjaci ustanovili da znate sve rizike i posljedice.

Mit: mojoj obitelji će biti naplaćena donacija organa

Obitelji donatora se nikada ne naplaćuje donacija. Obitelj će morati snositi troškove liječenja. Troškove donacije snosi osoba koja prima organ.

Zašto trebate razmisliti o donaciji organa?

Sada kada znate sve činjenice, vjerojatno vidite da donacija organa može učiniti veliku razliku u spašavanju života. Donacijom organa nakon smrti možete spasiti ili poboljšati kvalitetu čak 50 života. Brojne obitelji ističu da spoznaja da je bližnja osoba spasila život drugoj osobi olakšava suočavanje s gubitkom.

Jako je važno da postanete donator organa ako pripadate etničkoj manjini. Kod transplantacije organa je često potrebno slaganje krvne grupe, stoga je još važnije postati donator ako je vaša krvna grupa među rjeđima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije