Što sve trebate znati o raku debelog crijeva?

Što sve trebate znati o raku debelog crijeva?

Što sve trebate znati o raku debelog crijeva?
 • Objavljeno: Nedjelja, 29.01.2017.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Ako se otkrije na vrijeme, ova bolest je izlječiva. Rak nastupa kada stanice u sluznici debelog crijeva ili rektuma abnormalno rastu. Ova bolest pogađa muškarce i žene, i nije rijetkost.

Što su polipi?

To su male izrasline na unutrašnjoj strani crijeva. Većina od njih je bezopasna ali neke se mogu pretvoriti u rak debelog crijeva, ako se ne uklone na vrijeme. Dvije najčešće vrste crijevnih polipa su adenomi i hiperplastični polipi. Oni nastaju kad nastupe problemi u rastu stanica i kada se ne mogu oporaviti u sluznici debelog crijeva.

Faktori rizika koje ne možemo kontrolirati, a to su:

 • dob - većina oboljelih je starija od 50 godina
 • polipi ili upalne bolesti crijeva
 • obiteljska povijest raka debelog crijeva.

Faktori rizika koje možemo kontrolirati:

 • velike količine crvenog mesa ili mesnih prerađevina
 • pretilost (višak masnog tkiva na području trbuha)
 • premalo tjelovježbe
 • pušenje
 • upotreba alkohola.

Koji su simptomi?

Rak debelog crijeva nema rane znakove upozorenja, tako da je važno otići na preventivni pregled. Ako se bolest pogorša, možete uočiti krv u stolici ili osjećati bolove u trbuhu, imati zatvor ili proljev, neobjašnjivi gubitak težine ili konstantni umor. Kada se pojave ovi simptomi, tumor je teže liječiti.

Pripremite napitak koji eliminira toksine iz debelog crijeva!

Testiranje

Testovi probira su ključni za ranu dijagnostiku. Većina ljudi bi trebala obavljati kolonoskopiju svakih 10 godina nakon navršenih 50. godina života. U ovom testiranju, liječnici koriste cijev sa sitnom kamerom pomoću koje mogu pregledati cijelo debelo crijevo i rektum. U slučaju nužde, liječnici će ukloniti polipe.

Virtualna kolonoskopija

Ovaj način testiranja podrazumijeva upotrebu CT-a koji uz pomoć 3-D modela prikazuje izgled debelog crijeva. Test može prikazati polipe ili druge probleme bez postavljanja kamere unutar crijeva. Glavni nedostaci su što ova vrsta testiranja može propustiti male polipe. Virtualna kolonoskopija se u pravilu radi svakih 5 godina.

Barij klistir ili irigoskopija

Ovo je najpopularniji način pregledavanja debelog crijeva. Irigoskopija je bezbolan pregled i koji se odvija uz pomoć rendgena preko kojeg liječnik može dobiti uvid u unutrašnjost debelog crijeva i rektuma. Irigoskopija se preporuča svakih 5 godina.

Fleksibilna sigmoidoskopija

Vaš liječnik može preporučiti ovaj test umjesto kolonoskopije. Na njemu se vidi samo donji dio debelog crijeva i rektum. Cijev koja se koristi za pregled ima svjetlo i kameru koja pokazuje polipe i tumore.

Stopa preživljavanja

Izgledi za opravak ovise o razvojnoj fazi raka. Faza I ima stopu preživljavanja od 87% do 92%. No, imajte na umu da statistika ne može predvidjeti individualni razvoj bolesti.

Može li operacija pomoći?

Operacija ima vrlo visoku stopu izlječenja u ranim stadijima raka debelog crijeva. U svim, osim u posljednjoj fazi, liječnici mogu ukloniti tumor i okolno tkivo. Ako je tumor izrazito velik, liječnici će možda morati ukloniti dio debelog crijeva ili rektuma.

Istražite koji su faktori rizika za nastanak raka debelog crijeva!

Kako postupati s naprednom fazom raka?

Rak debelog crijeva se može izliječiti čak i ako se proširio na limfne čvorove. U tom slučaju opcija je operacija i kemoterapija, a ponekad i radioterapija. Ako se bolest vrati ili se proširi na druge organe, teže ju je liječiti, no zračenje i kemoterapija mogu olakšati simptome i produžiti život.

Hoću li se nakon kemoterapije osjećati loše?

Kemoterapijski lijekovi izazivaju manje mučnine. Također postoje lijekovi koji mogu kontrolirati eventualne mučnine.

Radiofrekventna ablacija (RFA)

Ovaj tretman koristi intenzivnu toplinu za spaljivanje tumora. Vođen CT-om, liječnik uz pomoć uređaja nalik igli tretira tumor i okolno područje. Taj postupak može uništiti tumore koji se ne mogu kirurški odstraniti, kao na primjer u jetri.

Spriječite rak debelog crijeva zdravim navikama

Možete poduzeti korake kako biste smanjili šansu od obolijevanja. Jedite hranjive namirnice, vježbajte i kontrolirajte udio masnoće u tijelu. Ove navike mogu poboljšati zdravlje crijeva za 45%. Preporuka je jesti veće količine voća i povrća, cjelovite žitarice i manje obrađenog i crvenog mesa.

Tjelovježbom protiv raka

Odrasle osobe koje vode aktivan način života imaju 24% manju vjerojatnost za obolijevanje od raka debelog crijeva. Vježbajte umjerenim tempom ili brzo hodajte 150 minuta tjedno ili trčite oko 75 minuta tjedno.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije