Dopuštate li egu da upravlja vašim životom?

Dopuštate li egu da upravlja vašim životom?

Dopuštate li egu da upravlja vašim životom?
  • Objavljeno: Petak, 25.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ego je vaša svijest i dio vašeg identiteta. No, osobe s velikim egom ne djeluju sukladno svojim riječima. Djeluju u trenutku i uvijek će odabrati to da njima bude najbolje. Ukratko, veliki ego osobu potiče na mišljenje da je drugačija ili posebnija od drugih. Veliki ego te osobe potiče da stavljaju sebe u središte vlastitog fokusa.

Nikad niste zadovoljni

Pohlepa nije nikada donijela ništa dobro. Potpuno je normalno i poželjno željeti uspjeti ali nije normalno imati neutaživu želju za materijalnim stvarima (novac, auto, nekretnina) i moći. Ljudi kojima upravlja ego žele biti moćniji od drugih. Pohlepu kontrolirajte tako da uvijek želite više ali da istovremeno ostanete zahvalni na onome što već imate.

Saznajte kako ojačati samopouzdanje!

Ne veselite se tuđem uspjehu

Možete li se sjetiti dana kada je netko na vašem radnom mjestu dobio promaknuće? Kakva je bila vaša reakcija? Jeste li bili sretni ili ljubomorni? Osobe s velikim egom ne cijene tuđi uspjeh, naročito ako osjećaju da su to sami trebali dobiti. Čak i ako ne želite nekome čestitati, to učinite. Osjećat ćete se bolje i otvorit ćete jedna nova vrata prema postizanju uspjeha.

Pažnju uvijek preusmjeravaju na sebe

Osobe koje žude za pažnjom su osobe kojima upravlja ego. U svakom trenutku žele biti u centru pažnje: na radnom mjestu, tijekom razgovora, sastancima i tulumima. Ovo je prvi znak da je njihov ego prevelik. Shvatite da je traženje pažnje iritantno, nepristojno i neprimjereno. Dopustite drugima da progovore i dobiju pažnju.

Provjerite kako dobiti ono što želite!

Neprestano se uspoređujete

Morate shvatiti da će uvijek postojati osoba koja je ljepša, bolja ili inteligentnija, pa i talentiranija od vas. Uspoređivanje s drugima će vas uzrujati i ugroziti vaš osobni napredak. To je potpuni gubitak vremena i energije. Fokusirajte se na sebe i svoj razvoj.

Uvijek imate obrambeni stav

Osobe s velikim egom će svako razilaženje u mišljenjima pretvoriti u svađu. Svaki otpor doživljavaju kao napad na sebe. Obrambeni stav je dobar ali u određenoj mjeri. Aktivno slušajte ljude oko sebe, prihvatite tuđe stavove, razmišljanja i kritiku.

Saznajte kako se osloboditi negativne energije!

Postavljate nerealni ciljeve

Ciljevi nas potiču na rad i trud. U ljudskoj je prirodi uvijek željeti više. No, nerealni ciljevi nisu zdravi i posljedica su velikog ega. Vaši ciljevi trebaju biti realni i uvijek morate imati razrađeni plan koji će vam omogućiti njihovo ostvarivanje. Ako ne možete razraditi plan, onda vjerojatno vaš cilj nije realan.

Manipulirate drugima

Egoisti imaju velika očekivanja od sebe i drugih. Vjeruju da su pametniji od drugih, zbog čega bi im trebalo biti vrlo jednostavno kontrolirati ih. Kada je riječ o manipulaciji i kontroli, egoisti će vam udijeliti pokoji kompliment samo da bi dobio ono što želi. Nikada nemojte koristiti manipulaciju da biste dobili ono što želite. To vam neko vrijeme može polaziti za rukom, ali nakon nekog vremena ćete izgubiti povjerenje i poštovanje drugih ljudi.

Provjerite da li netko manipulira vama!

Najnovije

Najčitanije