Kako pobijediti nesigurnost i zavist koja nam zagorčava živote?

Kako pobijediti nesigurnost i zavist koja nam zagorčava živote?

Kako pobijediti nesigurnost i zavist koja nam zagorčava živote?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.09.2017.
  • Broj pregleda: 5.257
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ako ste nekome zavidni, znajte da niste sami. Usporedbe, natjecanje, osuda, oštra kritika sebe i drugih. Svi se zajedno vrtimo u neprestanom začaranom krugu ranjenog ega.

Danas se više nego ikada opsesivno i nemilosrdno bojimo da nismo dovoljno dobri. "Ona je ljepša, sretnija, uspješnija, udana, majka ...". Nažalost, ova opasna igra usporedbe nikad ne završava dobro. Nikada ne možete pobijediti i, u konačnici, je uvijek autodestruktivna.

Iza svega se krije duboka nesigurnost koje nekada nismo ni svjesni. Mrzimo se. Kada pogledamo nekoga s kim se uspoređujemo, taj je uvijek bolji, ljepši, uspješniji. I uvijek pogrešno mislimo da su sretniji od nas. A tada osjećamo zavist. Zašto ja nisam tako...? Nakon zavisti slijedi nesigurnost, osjećaj da nismo dovoljno dobri. Tada nam sve naše karakteristike izgledaju kao ogromne, neizlječive mane. Promašaji. Na najnižim točkama mržnje prema sebi padamo u depresiju, osjećamo se bezvrijedno i posramljeno. Nerijetko u paketu dolaze i misli o samoubojstvu. Ako nikada nećemo biti kao taj i ta, ima li život uopće smisla?

Znamo koliko je štetno uspoređivati ​​se i natjecati se s drugima, znamo da to ne bismo trebali činiti. Ako se već godinama predano bavite ovim destruktivnim sportom, kako ćete prestati?

Riječi. Riječi su vaše oružje, vaš prijatelj i vaše sidro. Prvo promijenite unutarnji dijalog. Kako govorite o sebi i drugima? Ona je bolja i ljepša, ja sam debela i ružna? On je uspješan i sretan, ja sam čisti promašaj? Tko od vas prepoznaje ove unutarnje demone koji nam se redovito obraćaju i tjeraju nas u vode zavisti i nesigurnosti? Tamo ćemo se utopiti, vjerujte mi. Tamo se ne ostaje. Od tamo se bježi.

Za početak recite sami sebi: "Ja sam drugačija, jedinstvena i posebna, a ne bolja ili lošija.". Svi smo na različitim dijelovima puta koji vodi prema drugačijim iskustvima i avanturama. Ne možete usporediti jednu osobu koja uživa vozeći bicikl na obali mora dok joj povjetarac mrsi kosu i drugu koja juri nizbrdo u starom autu kojem ne rade kočnice i umire od straha.

Kada začujete taj negativni, zlobni i kritičan glas u sebi, to ne može biti dobar osjećaj. Strah se lako pretvara u mržnju. I ne funkcionira uvijek logično. Zato ga moramo prevariti. A riječi će ga natjerati u bijeg. Recite sebi da imate kvalitete. Da ste dovoljno dobri. Istaknite sve ono što vam ide i u čemu ste dobri. I malo po malo, strah i nesigurnost će vas napustiti.

Ako mislite da je netko u nečemu bolji od vas, zapitajte se kako to možete naučiti. Umjesto da se natječete i osjećate loše, prihvatite izazov i otkrijte kako možete postati bolji, uspješniji, ljepši. Pronađite u tome motivaciju za rad na sebi. Neka vas ta osoba nadahne.

Živimo u kulturi koja potiče natjecanje s drugima. Tko ima više prijatelja i pratitelja na društvenim mrežama, tko je kupio skuplje cipele i otputovao na egzotičniju lokaciju je bolji, sretniji i uspješniji. A možda je ta osoba usamljena, te cipele očajno neudobne a na toj lokaciji ih je ostavio partner ili su primili vijest da su izgubili neku dragu osobu.

Sve ove stvari vam pomažu da se usredotočite na sebe iako su nas godinama učili da se usredotočimo na druge ljude i zavidimo im na ušminkanoj fasadi koju pokazuju svijetu.

Lakše je misliti da je netko bolji od vas nego se primiti posla i postati to što želite. Što vas sprječava da budete kao osoba kojoj zavidite? Zašto ste kraj nje nesigurni? Zato što svoju sreću stavljate u tuđe ruke. Moći ćete ju uzeti natrag tek kada pronađete samopouzdanje i bezuvjetnu ljubav prema sebi.

Prekapajući po sebi i svojoj duši tražimo izvor ove boli. Zavist se javlja kada netko ima nešto što i sami priželjkujemo. Zašto on to ima a ja ne? Jer da imam to što želim, bila bih sretna. Život bi mi bio bolji. Sve bi bilo dobro. E, da je barem sve tako jednostavno.

S godinama i iskustvom ćete, milom ili silom, prihvatiti važnu spoznaju: ako si istinski sretan, tvoja sreća ne može ovisiti ni o čemu izvan tebe. Sreća se traži i nalazi unutra. I kada se nađe, to što ima netko drugi više nije bitno. Jer shvatiš da sreća ne ovisi o tome što se događa oko tebe. Od najvećeg kritičara se pretvarate u svog najboljeg prijatelja.

I ne dajte se zavarati. Svi imamo svoje sumnje, strahove i nesigurnosti. Trava nije zelenija u tuđem dvorištu. Trava je zelenija tamo gdje se netko bolje brine o njoj.

Anita Šola radi kao glavna urednica portala CentarZdravlja.hr. U slobodno vrijeme čita, trenira kickbox, šeće starog mopsa Aresa, ganja jednoroge i trči ispod duge. U imaginarnom je braku sa Sinom anarhije i Vikingom (ovisno o raspoloženju). Još uvijek ima i osjećaje prema Brad Pittu.

Najnovije

Najčitanije