NLP u poslu – „N“ faktor

NLP u poslu – „N“ faktor

NLP u poslu – „N“ faktor
  • Objavljeno: Subota, 03.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Obrasci razmišljanja i ponašanja u životu su oni koji određuju ono što nam se događa kao i način na koji doživljavamo svijet oko sebe. Ključ uspješnosti je naučiti kako iskoristiti obrasce ponašanja za postizanje izvrsnosti, te kako se riješiti nepoželjnih obrazaca.

Većina tih obrazaca se odvija na svjesnoj razini, no tu NLP. Koristeći se tehnikama NLP-a,  promjene se provode na samom izvoru, u području nesvjesnog. Omogućava nam da radimo baš ono što želimo i da postižemo željene rezultate. Omogućava nam upravljanje emocijama, znanjima, iskustvima koja će nas dovesti do ostvarenja ciljeva za razliku od onih koji će na svom putu poći smjerom nedostižnog, putem neuspjeha. Kako naš uspjeh ovisi o tome koliko smo izvrsni u onome što radimo, a NLP je upravo to, studija izvrsnosti, ostaje nam prepustiti  se NLP-u i njegovim tehnikama i načelima.

Treba se sjetiti svako toliko da zapravo jedino što možemo mijenjati smo mi sami, i da ne treba pokušavati mijenjati druge, jer na taj način si omogućavamo uživanje u trenutku u kojem jesmo, i ne prepuštamo se momentima depresije ili ushićenja koji se smjenjuju. Imamo stabilnost i kontinuitet u svojim doživljajima i interpretacijama, sami smo gospodari svojeg uma i reakcija.

Kada svladamo vještinu prepoznavanja sitnih signala koje nam šalje naš um i naše tijelo u stanju smo upravljati svojim iskustvima, preuzeti odgovornost za stanja u kojima se nalazimo ne tražeći „krivca" u drugima, kontrolirati situacije u kojima se nalazimo na način koji odgovara nama, koristiti sjećanja koja nas podupiru u obrascima ponašanja onakvim kakvi upravo želimo biti, sposobni smo si kreirati budućnost kakvu želimo i graditi odnose baš po svojoj mjeri.

Baš kao i u privatnom životu, tako i  u poslovnom okruženju, bitno je dozvoliti ljudima da budu različiti, da svaki člana tima bude individua za sebe, sa svojim iskustvima, unatoč tome što dolaze iz istog poduzeća ili su pripadnici iste kulture i podneblja. NLP tehnike i obrasci nam omogućavaju da pravilnom primjenom prepoznamo i uvažimo različitosti u trenutku, da preskočimo duže periode istraživanja i pripremanja terena u radu sa raznolikom članovima tima ili partnera. Dozvolivši si da primite i obradite ono što vidite, i čujete, i osjetite i namirišite na odgovarajući način, te da to propustite kroz svoje filtre, reprezentirat ćete si informaciju u svom umu, na svoj jedinstven način, temeljen na prijašnjim iskustvima i kodovima zapisanim iz toga.

Kako bi ste izbjegli  dosadne sastanke, koristite se planovima, uključite sva čula i prepoznajte znakove koje Vam upućuju sudionici. Tako si osiguravate prepoznavanje i vođenje kvalitetnih sastanaka, kao i izbjegavanje onih koji su samo kradljivci vremena.

Sve ono što ste jednom proživjeli postaje sjećanje, a kada reagirate na sjećanje zapravo reagirate  na način na koji ste pohranili sjećanje u svoj um. Upravljajući svojim mislima omogućavate sebi promjene u pohranjenom, korekcije neželjenih reakcija, promjenu prirode sjećanja, pohranjivanje na način koji će Vam omogućiti da se osjećate baš onako kako se želite osjećati te da reagirate na najbolji mogući način po samo Vašim kriterijima. Kada se odlučite pohranjivati sjećanja na pozitivan način, umjesto negativnog, osigurali ste si put ka pozitivnom početku poslovne suradnje i pozitivnim poslovnim iskustvima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije