Otkrijte kada je u životu potrebno odustati!

Otkrijte kada je u životu potrebno odustati!

Otkrijte kada je u životu potrebno odustati!
  • Objavljeno: Subota, 12.08.2017.
  • Broj pregleda: 2.792
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Gotovo nas uvijek potiču da preskačemo vlastite granice, da se ne obaziremo na prepreke i da riskiramo. No, postoje situacije u kojima je bolje povući se i pronaći neki drugi put, ili drugačije postaviti cilj.

Bez obzira na to koliko je naš stav fleksibilan i kolike su nam sposobnosti, uvijek imamo urođena ograničenja koja nas definiraju i pomažu ostvariti realnija očekivanja. Dakle, ako ste visoki 2 metra i odlično igrate košarku, to ne znači da možete i da ćete postati NBA zvijezda.

Ako ste uporni, izrazito talentirani i nemate mnogo za izgubiti, u mnogo slučajeva možete nadmašiti tuđa i vlastita očekivanja. Često se dogodi da nekih ograničenja i prepreka nismo niti svjesni, sve dok na njih ne naiđemo na putu do ostvarivanja cilja.

Provjerite kako ostati motiviran čak i onda kada želite odustati!

Ako ste uložili pretjerano puno vremena i truda u ono radite i želite, a pritom niste ostvarili cilj ili zadovoljili svoje potrebe, nastupa depresija, stres i razočarenje. Ako primijetite da neke stvari ne idu onako kako bi trebale, neovisno o trudu kojeg ulažete, možda biste ipak trebali razmisliti o odustajanju prihvaćanjem sljedećeg:

  • Toliko sam puta odbijen, unatoč svom silnom trudu i jednostavno moram prihvatiti da u ovom trenutku ne mogu upisati željeni fakultet.
  • Nisam predodređen za visoke pozicije na poslu. To ne znači da sam lijen, nego nisam dovoljno agresivan, motiviran i izdržljiv i zadovoljit ću se nekom nižom pozicijom koja ne zahtijeva toliko stresa i odgovornosti.
  • Moram se pomiriti s tim da on (ili ona) nije zainteresiran za mene. Učinila sam sve što sam mogla i bez obzira na to što sam zaljubljena, moram se pomiriti s činjenicom da mi ti osjećaji nikada neće biti uzvraćeni.
  • Mogu voljeti gitaru, ali jednostavno nisam talentiran da bih svirao u bendu. Mogu je svirati sebi za dušu, ali unatoč vježbanju i trudu, sviranje gitare neće postati moja profesija.
  • Volim čitati i obrazovati se. Mogao bih druge podučavati onome što sam do sada naučio. Samo si moram priznati da neću moći raditi sa studentima jer nisam dobar u pisanju, nikada nisam na faksu dobio ocjenu višu od 2 i nemam toliko široko znanje o svim temama. Možda i dalje mogu podučavati srednjoškolske uzraste. Jednostavno moram sniziti svoja očekivanja.
  • Aktivno pratim politiku i voljela bih utjecati na svoju zemlju i svijet. Međutim, nisam osoba koja se može stalno naslikavati i davati lažna obećanja. Potražit ću nešto vezano uz politiku a da nije direktno stupanje na političku scenu. Mogla bih postati odvjetnik i zastupati političare.

Dakle, ovo ne znači odustajanje od vaših želja i ideala. Ovo je samo prihvaćanje činjenice koja nikada neće moći biti promijenjena i kad tad će utjecati na ostvarenje cilja.

Život je pun kompromisa i donosi obilje izbora. Rijetko kada postoji samo jedna stvar koja može zaokupiti našu pažnju ili zanimanje. Iako je teško napustiti san koji sanjate još od djetinjstva, gore je proživljavati tu fantaziju s negativnim ishodima. U tim situacijama ćete tugovati, a lako možete razviti i strah od budućih maštanja. Možete izgubiti vjeru u sebe i svoje mogućnosti. Radije krenite dalje i zapitajte se što biste mogli učiniti da ne odustanete u potpunosti, nego radite nešto što je usko povezano s tim. Možda u tom periodu shvatite da ste cijelo vrijeme maštali o nečemu što vas više ne zanima i do sada niste odbacili zbog nostalgije ili nečeg trećeg.

Najnovije

Najčitanije