Pobijedite anksioznost

Pobijedite anksioznost

Pobijedite anksioznost
  • Objavljeno: Utorak, 16.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Česta boljka modernog života

Razvod, otkaz, teroristički napadi? Pored toliko razloga svuda oko nas, nije ni čudo da mnogi ljudi osjećaju anksioznost. A vrlo često, razlozi nisu u nama, već izvan nas, u vanjskom svijetu i ne možemo ih izmjeniti niti utjecati na njih. Da bismo se uspješno borili protiv anksioznosti, trebamo se bolje upoznati sa ovom psihičkom pojavom. Postoje normalna i štetna anksioznost.

Našim ranim precima anksioznost je mogla spasti život. Kada bi se našli u realnoj životnoj opasnosti, na primjer kada bi u šumi naišli na razjarenog medvjeda, preplavio bi ih osjećaj anksioznosti i oblio hladan znoj. Takva anksioznost je poželjna i normalna.

U suvremeno doba, također se možemo naći u realnoj opasnosti, ali drugačije vrste. Ako se tada javi jak osjećaj anksioznosti, naša emotivna reakcija priprema nas za opasnost sa kojom se trebamo suočiti i daje nam energiju za produzimanje akcije.

Očekuje vas, na primjer, važan intervju za posao i obuzima vas velika strepnja i trema. Zbog toga - provodite više vremena pripremajući odgovarajuću odjeću i vejžbajući o čemu ćete govoriti. Ta vrsta anksioznosti motivira vaš da budete bolji i da se zaštitite.

Ali, kao što nam je svima poznato, ponekad ne postoji realna opasnost, a ipak se pojavi strepnja i nelagodnost, kao i ostali prateći simptomi anksioznosti. Ako vam se takva anksioznost useli u svakodnevicu, to nije dobro. Uvijek postoji neka potencijalna opasnost koje se možemo bojati i zbog nje strepeti. Ali, ako bismo osjećali strah i strepnju sve vrijeme, život bi nam se pretvorio u pakao.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije