Uspravno držanje može ublažiti simptome depresije!

Uspravno držanje može ublažiti simptome depresije!

Uspravno držanje može ublažiti simptome depresije!
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.02.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Osobe s koje se bore s depresijom, često su pogrbljene i spuštenih ramena, što se dodatno reflektira na njihovom raspoloženju. Najnovije istraživanje pokazuje da držanje može uvelike pozitivno utjecati na emocije i smanjiti umor.

Ponos i samouvjerenost

Ovo istraživanje pokazuje da sjedenje u uspravnom položaju, ravnih leđa i lagano podignute glave može utjecati na to da osjećate ponos, veću upornost za obavljanje kompleksnih zadataka, veći oprez, manje straha i veću samouvjerenost.

Provjerite što radite stotinu puta dnevno iako izaziva stres i depresiju!

Kako je provedeno istraživanje?

U istraživanju je sudjelovao 61 sudionik kojem je dijagnosticirana blaga do umjerena depresija. Uočeno je da svi sudionici sjede pognutih leđa i spuštenih ramena, pogotovo u usporedbi s osobama koje ne pate od depresije.

Istraživači su nasumice podijelili sudionike u dvije grupe. Prva grupa je dobila upute kako pravilno sjediti, dok je druga grupa prepuštena starim navikama. Prva grupa je morala sjediti uspravno, ravnih leđa i ramena s pogledom prema naprijed. Zatim su svjesno morali gurati vrh glave prema stropu i lagano opustiti lopatice prema dolje. Uz pomoć fizioterapijske trake, znanstvenici su fiksirali položaj tijela sudionika kako bi lakše zadržali zadani položaj tijela. Druga skupina je također dobila traku, no ona nije utjecala na položaj njihovog tijela i držanje.

Postavljene skupine su morale sudjelovati u zadatku koji izaziva stres. Za početak su morali održati petominutni govor za koji su znali da će biti ocijenjen, a zatim su morali računati unatrag od 1.022 do 0, oduzimajući po 13 brojeva. Tijekom testiranja, sudionici su također morali bilježiti promjene raspoloženja.

Prednosti za osobe oboljele od depresije

Rezultati istraživanja pokazuju da uspravno držanje može smanjiti umor i povećati entuzijazam u kratkom vremenskom razdoblju. Sudionici koji su pazili na držanje su izgovorili više riječi tijekom držanja govora i manje su koristili osobnu zamjenicu u prvom licu jednine. To upućuje na zaključak da su imali više pozitivne energije i bili manje usmjereni na sebe, što je u skladu s ublažavanjem simptoma depresije.

Manjak ovih nutritivnih spojeva može uzrokovati depresiju!

Što kada raspoloženje krene nizbrdo?

Ako bolujete od depresije koja uzrokuje ozbiljnu uznemirenost i ometa vaš svakodnevni život, pravilno i uspravno držanje nije zamjena za liječenje. S druge strane, uspravan položaj tijela ne može škoditi i može se koristiti kao dodatak liječenju koje je pripisao liječnik.

Loše držanje može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su deformacija kralježnice, glavobolja i bolovi na području vrata i ramena.

Ako niste depresivni, nego se samo osjećate pomalo tužno ili usamljeno, svakako pripazite na držanje. Uspravite tijelo, podignite pogled i osjetite pozitivnu promjenu raspoloženja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije