Ova hrana može ugroziti vaš seksualni život!

Ova hrana može ugroziti vaš seksualni život!

Ova hrana može ugroziti vaš seksualni život!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Seksualna disfunkcija česti je problem, ali i normalna pojava starenja. Ipak, može se javiti i ranije, a razlog se često krije u namirnicama koje konzumiramo. Određena hrana mogla bi direktno utjecati na kvalitetu vašeg seksualnog života, paralelno s negativnim utjecajem na vaše zdravlje. Najčešće je riječ o namirnicama koje negativno utječu i na krvni tlak te povećavaju rizik od dijabetesa. U mnogim slučajevima erektilna disfunkcija dolazi kao posljedica ili znak upozorenja razvoja kroničnih bolesti.

„Kolesterol i upale ometaju protok krvi u pudendalnim arterijama koje opskrbljuju spolne organe, dok dijabetes utječe na krvne žile i oštećuje živčano tkivo, pa tako djeluje na osjećaje u koži i smanjuje uzbuđenje“, rekla je endokrinologinja Florence Comite. Stručnjakinja je za Eatthis objasnila da je za postizanje seksualnog zdravlja iznimno bitno održavati kontrolu šećera, optimizaciju hormona i metabolizma, upravljanje kolesterolom i smanjenje povišenog krvnog tlaka. U poboljšanju navedenih čimbenika pravilna prehrana ima ključnu ulogu, a mi vam donosimo šest namirnica koje biste trebali izbjegavati za zdravlje vašeg seksualnog života.

Prerađena hrana i šećeri

Iako je sama po sebi slatki bijeg od stvarnosti, ova hrana nije tako slatka za vaš seksualni život. „Visoka konzumacija šećera povećava šanse za dijabetes, koji može dovesti do erektilne disfunkcije i smanjenja testosterona“, govori američka popularna 'stručnjakinja za hormon sreće' Deborah Matthew. Iz tog razloga, trebalo bi izbjegavati prekomjernu konzumaciju prerađene hrane s malo vlakana, poput čipsa, bijelog kruha, peciva i pića zaslađenih šećerom.

Prema jednom ispitivanju iz 2017. godine, 53% muškaraca s dijagnozom dijabetesa pati i od erektilne disfunkcije, što su pokazali podaci prikupljeni na uzorku od gotovo 90 tisuća ispitanika. Prema Deborah, prevelike količine ovakve hrane također izaziva i upalu, što može smanjiti i seksualni nagon kod žena.

Pivo i kokteli

Iako neka alkoholna pića, prema istraživanjima, mogu izazivati želju za seksom, studije su otkrile da pretjerano uživanje u alkoholu otežava postizanje orgazma. Razlog je jednostavan. Ni s ovim proizvodima ne treba pretjerivati.

U vrlo malim koncentracijama (do 0,25%) alkohol bi mogao postaviti dodatno uzbuđenje, međutim pri koncentracijom iznad 0,5%, alkohol će utjecati na svaki aspekt seksualnog života. Neka istraživanja potvrdila su da kod žena koncentracija od 0,4 % smanjuje vlažnost u rodnici. Zapamtite, samo male količine djelovat će pozitivno na subjektivni doživljaj, osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.

Kokice iz mikrovalne

Odlučili ste večer provesti doma, uz filmove i romantičnu atmosferu. Iako pretpostavljate kako će vaš spoj završiti, kokice koje ste napravili u mikrovalnoj mogle bi vam poremetiti planove. „Naime, uljani premaz s unutarnje strane vrećice s kokicama napravljen je od perfluoriranih spojeva (PFC), kemikalija koje ometaju hormone i mogu sniziti razinu testosterona“, rekla je Deborah Matthew.

Istraživanje objavljeno 2019. u časopisu Environmental Health Perspectives, koje je analiziralo uzorke krvi i prehrambene navike velike skupine ljudi, otkrilo je da su razine polifluoroalkilnih tvari kod ljudi koji su svakodnevno jeli kokice iz mikrovalne pećnice tijekom godine dana, bile 63% veće od prosjeka.

Crveno meso

Konzumiranje previše zasićenih masnoća iz izvora crvenog mesa i mliječnih proizvoda može uzrokovati da vaše tijelo proizvodi više lipoproteina niske gustoće (LDL kolesterola), što može povećati rizik od srčanih bolesti. “Jedan od najčešćih uzroka erektilne disfunkcije je arterioskleroza (sužavanje krvnih žila)”, rekla je endokrinologinja Florence.

Naravno, važno je napomenuti kako se i ovdje radi o prekomjernim količinama jer povremena konzumacija crvenog mesa, uz kamenice, dagnje, mahunarke i druge proizvode bogate cinkom, ima moć afrodizijaka.

Suhomesnati proizvodi

Ova hrana posebno šteti seksu zbog natrija koji konzervira meso. Naime, prerađeno meso ima visoki sadržaj soli i može bitno pridonijeti visokom krvnom tlaku, koji nerijetko rezultira erektilnom disfunkcijom i nižim libidom. Neke su studije čak pokazale da ova hrana utječe loše na kvalitetu sperme.

Pržena hrana

Pržena hrana poput pilećih krilca je ukusna, ali bogata zasićenim mastima i transmasnim kiselinama, koje se povezuju s bolestima koronarnih arterija, dijabetesom i visokim krvnim tlakom, prema velikoj studiji medicinskih stručnjaka , objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition. Sve te bolesti, povezane su sa seksualnom disfunkcijom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije