Ove dvije stvari nikada ne smijete izgovoriti u svađi s partnerom!

Ove dvije stvari nikada ne smijete izgovoriti u svađi s partnerom!

Ove dvije stvari nikada ne smijete izgovoriti u svađi s partnerom!
  • Objavljeno: Srijeda, 29.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Seks i veze

Povremene svađe su u većini veza normalna pojava i nastaju čak i u najsretnijim odnosima. Unatoč tome, vjerojatno ste svjesni očitih alarma za uzbunu, kao što su vrijeđanje, vrištanje i bilo koji oblik fizičkog ozljeđivanja. Ipak, postoji još jedna stvar koju zaista ne biste trebali raditi tijekom svađe s partnerom, a nevjerojatno je česta, za SELF navodi Gayane Aramyan, terapeutkinja za veze iz Los Angelesa.

Tehnički, radi se o dvije stvari. Trebali biste izbjegavati korištenje riječi "nikad" ili "uvijek", kaže Aramyan. Drugim riječima, kada vaš partner zaboravi pokupiti svoje prljave čarape s poda, nemojte odgovoriti sa: "Uvijek ostavljaš svoje stvari gdje im nije mjesto." Ili kada vam je muka od stalnog ponavljanja istih stvari, potrudite se da instinktivno ne vičete: "Nikad me ne slušaš!"

"Ove izjave nisu činjenice", kaže Aramyan. Ako bismo se poslužili prethodnim primjerima, najvjerojatnije je bilo trenutaka kada vas je vaš partner saslušao ili barem jednom stavio svoju sportsku odjeću u košaru za prljavo rublje. No, čak i ako su vaše optužbe bile točne, riječi "uvijek" ili "nikad" mogu dovesti do toga da druga osoba zauzme obrambeni stav, što ne može rezultirati produktivnim dijalogom. Zaista je teško aktivno slušati i rješavati problem kada ste usredotočeni na svoj protunapad.

To ne znači da biste trebali zatomiti svoje osjećaje. Imati neslaganja i biti iskren oko vlastitih briga i ljutnje može pomoći u produbljivanju vašeg odnosa i zbližiti vas, navodi Aramyan. Međutim, to je slučaj samo ako sukobima pristupite pažljivo.

Učinkovitiji (i pažljiviji) pristup od napada s "uvijek" ili "nikad" jest da koristite "ja izjave" i svoju frustraciju interpretirate kao zabrinutost, a ne kao optužbu. Na primjer, prije nego što svom partneru poslužite jezikovu juhu jer često zaboravlja na dogovore, započnite razgovor sa: “Stvarno sam se veselila večeri koju smo planirali danas. Što se dogodilo?" Ili, ako vas njegov nedostatak zahvalnosti čini da se osjećate podcijenjeno, pokušajte reći nešto poput: “Osjećam da ne priznaješ trud koji sam uložila da provodimo više vremena zajedno. Što ti misliš?"

Na taj način potencijalna rasprava nastaje iz znatiželje, a ne iz pretpostavke da vaš partner "nikad" ili "uvijek" nešto radi, što će vas vjerojatno dovesti do još većeg sukoba . Na kraju krajeva, u zdravoj vezi krajnji cilj rješavanja problema je ojačati vašu vezu, a ne "pobijediti", zar ne?

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije