Blagotvoran učinak tjelovježbe na um

Blagotvoran učinak tjelovježbe na um

Blagotvoran učinak tjelovježbe na um
  • Objavljeno: Petak, 20.12.2013.
  • Broj pregleda: 469
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nema ništa loše u tome što želite izgledati najbolje što možete i to vam je možda jedini razlog zbog kojeg vježbate.

No, trebate znati da tjelovježba također donosi brojne prednosti za vaše psihičko i emocionalno zdravlje.

Poboljšava raspoloženje

Brza šetnja je brzi lijek za raspoloženje. Ona će vrlo brzo potaknuti oslobađanje kemijskih spojeva koji ublažavaju stres i anksioznost, čine vas sretnijima i opuštenijima. Istraživanja su pokazala da se osobe, koje svakodnevno vježbaju, puno bolje nose sa stresom.

Pospješuje san

Nedavno istraživanje američkih znanstvenika je otkrilo da čak 67% osoba, koje svakodnevno vježbaju, imaju kvalitetan san. Također su otkrili da nije važno vježbate li ujutro, popodne ili pak u kasnim večernjim satima.

Pospješuje pamćenje

Ako vas čeka ispit ili važna prezentacija na poslu, izdvojite malo vremena za vježbanje. Naime, osobe, koje redovito vježbaju pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja. Znanstvenici vjeruju da je to zato što tjelovježba pospješuje dotok kisika i hranjivih tvari u mozak, a moždane stanice tada počnu puno bolje međusobno komunicirati.

Pospješuje kreativnost

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito vježbaju, brže stvaraju nove ideje i osmišljavaju kreativna i jedinstvena rješenja za probleme. Tjelovježba će smanjiti razinu stresa i dopustiti da probudite svoju kreativnost.

Povećava razinu energije

2 do 3 puta umjerenog vježbanja tjedno je sasvim dovoljno da razinu energije povećate za 20%, a smanjite rizik od nastanka kroničnog umora za 65%. Najučinkovitije vježbe za podizanje razine energije su aerobne vježbe jer ubrzavaju metabolizam i potiču oslobađanje dopamina, spoja zbog kojeg se osjećate odmorno.

Povećava samopouzdanje

Dokazano je da tjelovježba značajno povećava samopouzdanje. Znanstvenici vjeruju da je pravi razlog spoznaja da za svoje tijelo činite nešto dobro i neprestani napredak u izdržljivosti. Samopouzdanje, naravno, povećavaju i rezultati koje primijetite na svojem tijelu.

Sprječava nastanak depresije

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito vježbaju, imaju znatno manji rizik od nastanka depresije. Također je dokazano da osobe koje pate od depresije, simptome depresije mogu značajno ublažiti redovitom tjelovježbom. Redovita tjelovježba će pospješiti djelovanje antidepresiva i ublažiti neke od nuspojava uzimanja antidepresiva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije