Yoga daruje zdravlje

Yoga daruje zdravlje

Yoga daruje zdravlje
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za kralježnicu bez bolova

Joga, suprotno još uvijek čestom preduvjerenju, nije nikakva ekstravagantna fakirska disciplina, nikakvo dubiozno iscjeliteljstvo, niti alternativa. Svjetska zdravstvena orga-nizacija (WHO) službeno je već odavno priznaje kao jedan od znanstveno verificiranih zdravstvenih i terapijskih sustava, a suvremene joga škole posvjedočit će da im sve više polaznika dolazi po savjetu svojih liječnika koji su shvatili istinske terapijske, a prije svega preventivne vrijednosti ovog sustava vježbanja. Među najizrazitija djelovanja joge ubrajaju se djelovanja na kralježnicu, cirkulaciju, krvožilni sustav i posebno krvni tlak, no isto tako i na "manje važne" aspekte zdravlja i tijela, poput mršavljenja, tena i sl.

"Mladost se mjeri elastičnošću kralježnice". Ova poznata jogijska izreka možda najbolje odražava važnost koju vježbe za kralježnicu imaju u održavanju i unapređenju zdravlja i dugovječnosti. Stoga je i niz jogijskih vježbi usmjeren na jačanje muskulature koja drži upravo kralježnicu. Prije rođenja i u prvim godinama života diskovi kralježnice prehranjuju se putem krvnih žila. Nakon četvrte godine života te krvne žile zakržljaju i nestanu, a nakon toga međukralježni se disk prehranjuje samo difuzijom pri čemu je vrlo važno kako se opterećuje disk pri različitim položajima tijela. Izgradnja i razgradnja građevnih elemenata diska u normalnim su prilikama uravnoteženi. Loše opskrbljene stanice diska stvaraju slabu osnovnu tvar te vlakna loše kvalitete i u premaloj količini.

Jasno je, dakle, koliko umjerene jogijske vježbe s ravnomjernim smjenama opterećenja i rasterećenja mogu blagotvorno djelovati na zdravlje diskova, a time i kompletne kralježnice.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije