Kako odabrati opremu za skijanje?

Kako odabrati opremu za skijanje?

Kako odabrati opremu za skijanje?
  • Objavljeno: Utorak, 19.12.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Fischersports

Skijanje je divan sport… Spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko je imao sreće osjetiti zadovoljstvo koje skijanje pruža, vjerojatno se zaljubio i sada na potpuno novi način planira svoje slobodno vrijeme i godišnji odmor.

Bez obzira da li ste početnik ili povratnik, trebat ćete opremu.

I tu dolazimo do prvih pitanja. Koju opremu odabrati? Da li kupiti novu opremu ili ju posuditi? Koje su skije najbolje?

Ako ste početnik, mudro je posuditi opremu. U servisu će vam stručne osobe objasniti koja je oprema najbolja za vašu razinu (ne)znanja, tako da ćete izbjeći nepotrebne troškove kupovanja krive opreme.

Odabir opreme podijelit ćemo na sljedeće kategorije:

  • Skijaški vezovi
  • Skijaške cipele
  • Skijaški štapovi
  • Kacige i naočale

Kako odabrati skije?

Skije odabiremo prema visini, tvrdoći, elastičnosti, težini i radijusu. Naravno za to nam je bitan stupanj skijaškog znanja, visina, težina, dob i spol.

Skijaško znanje

Prema stupnju znanja postoje početničke, rekreativne i natjecateljske skije.

Te skije se razlikuju po težini, tvrdoći i radijusu.

Što se tiče početnika, bilo bi dobro da imaju mekše skije. Zato što mekše skije ne rube previše i omogućavaju puno lakše izvođenje početničkih elemenata poput kočenja u plugu, te vožnju u otklizavajućoj tehnici.

Za skijaše srednje razine znanja potrebe su srednje tvrde skije koje omogućavaju proklizavanje, ali i da mogu puno čvršće držati zavoj na strmim terenima bez proklizavanja.

Kod vrhunskih skijaša se očekuje da će zavoje izvoditi na rubnicima sa što manje otklizavanja, pa tako su za njih natjecateljske skije od kojih se zahtijeva da budu čvrste.

Bitan element tvrdoće i elastičnosti skije jest njezina torziona čvrstoća, dakle potrebno je da ona bude po svojoj uzdužnoj osi dovoljno meka ili tvrda kako bismo mogli napraviti zavoj koji želimo, ali i da bude torziono čvrsta i stabilna prilikom agresivnije vožnje i veće brzine.

Visina skije

Ima najviše utjecaja kod početnika zbog pluga, gdje skijaš mora moći raširiti noge u položaju pluga (skupiti vrhove i raširiti repove). Zbog toga skija ne smije biti predugačka kako bi skijaš mogo napraviti klinasti položaj skija. S druge strane ne smije biti niti prekratka jer onda skijaš nema dovoljan oslonac.

Postoji “uvriježeno mišljenje” da se skije biraju za početnike do brade, za srednje skijaše do nosa, a za napredne do čela. Ali to baš nije tako.

Skije za djecu početnike od 4 do 6 godina trebale bi biti visine do prsne kosti. Što se tiče srednjih skijaša (i po dobi i po znanju) tu se isto gleda da ta skija bude nešto kraća, međutim ne više prekratka jer da bismo mogli izvesti lijepi okrugli zavoj potrebna nam je brzina. Što su skije kraće, pri većim brzinama one će postati nestabilne, počet će se tresti. S druge strane, ako su predugačke onda će taj zavoj biti puno teže izvesti.

Kod natjecatelja se ne gleda na visinu i težinu skijaša nego se skije biraju prema vrsti zavoja koji se izvodi. Ako se radi o slalom zavoju, ta skija je kraća (165 cm za muškarce i 155 cm za žene). Što se ide prema bržim disciplinama ide se i prema većim radijusima i većim visinama skija.

Kako odabrati ostatak skijaške opreme, provjerite na www.snow-escape.com!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije