Treba li nas zaista netko učiti trčati?

Treba li nas zaista netko učiti trčati?

Treba li nas zaista netko učiti trčati?
  • Objavljeno: Petak, 08.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ono što je prije desetak godina izgledalo nezamislivo danas je u Hrvatskoj postalo trend. Čudno odjevene trkače sa slušalicama na ušima i čudnim spravicama na nadlakticama koji trče po ulicama, parkovima i nasipima danas više nitko ne gleda sa čuđenjem i nevjericom. Jer, trčanje je postalo pravi hit, trkača je sve više, a u zadnjih se par godina otvorio i veliki broj škola za trčanje.

I tu dolazimo do pitanja iz naslova ovog teksta: treba li nas zaista netko učiti trčanju? Zar nije dovoljno nabaviti tenisice, sportske hlačice, majicu i malo slobodnog vremena pa se od čovjeka zapuštenog modernim načinom života preko noći pretvoriti u trkača? Naravno da nije ako se želimo trčanjem baviti dugoročno i želimo da ono postane sastavni dio našeg života i brige o vlastitom zdravlju. Nije isto imamo li dvadeset i pet ili šezdeset godina, imamo li pedeset ili devedeset kila i želimo li samo svakodnevno trčkarati, ili nam je želja istrčati kakvu dužu utrku poput polumaratona ili maratona.

Iako je trčanje možda najjednostavnija sportska aktivnost, ono od trkača zahtijeva pridržavanje nekih osnovnih pravila koja će nam pomoći da fizičku aktivnost prilagodimo našim trenutnim mogućnostima, da se pravilno hranimo i odmaramo i da izbjegnemo ozljede koje će nas, u vrlo kratkom vremenu, vratiti na sam početak. I upravo tome služe spomenute škole trčanja. U njima će vas iskusni treneri, i sami aktivni trkači, naučiti kako da trčanje na ispravan način postane sastavni dio vaše svakodnevice.

U školama trčanja, vaši će treneri i učitelji program aktivnosti prilagoditi vašim fizičkim predispozicijama i vašem trenutnom psihofizičkom stanju, trenutnoj kondiciji i mogućnostima. Naučit će vas kako i koliko trčati, koju sportsku opremu odabrati, kako se pravilno hraniti, kako se pripremati za treninge i utrke, i kako se i koliko odmarati. Trčati može svatko, ali trčati premalo i povremeno nije isto što i trčati stalno i kvalitetno. Nekima je trčanje najbolji način opuštanja, nekima je jeftina psihoterapija, a nekima najbolji način za gubitak suvišnih kilograma i održavanje lijepog i skladnog izgleda, ali za ostvarivanje navedenih ciljeva potreban je kontinuitet koji ovisi o dobrom poznavanju svih prije nabrojanih čimbenika.

Oprema za trčanje

Iako zvuči pomalo kao marketinški trik, definitivno je dokazano kako je dobar izbor odgovarajuće sportske opreme vrlo bitan. Tu se prvenstveno misli na tenisice. Upravo će vam iskusni trkači i treneri dati najbolji savjet kakve tenisice kupiti. Osnovne su preporuke da uzmete tenisice za trčanje jer su razvojem tehnologije proizvođači na tržište izbacili na stotine različitih modela, od kojih su mnogi namijenjeni nekim drugim sportovima. Poznati proizvođači sportske opreme ulažu jako puno u razvoj svojih modela i trude se zadovoljiti i zadržati kupca. Iskusni će vam trener pomoći u odabiru modela tenisica ovisno o obliku stopala i načinu trčanja.

Prehrana

Vrlo je bitno pridržavati se savjeta za pravilnu prehranu. U svim školama trčanja upravo je pravilna prehrana nešto na što svi treneri sustavno ukazuju i podučavaju trkače. Osim prilagođavanja dnevnog ritma uzimanja obroka u odnosu na treninge i utrke, postoji jako puno korisnih informacija koje trkači početnici ne znaju, a koje pridonose kvalitetnijem trčanju i bržem napretku. Važno je naglasiti kako postoje već gotove tablice vezane uz način uzimanja, količinu i vrstu hrane koje pomažu pripremama za određene tipove utrka ili treninga, ovisno o dužini koju trkač treba istrčati.

Trening

Osim pravilnog izbora sportske opreme i pravilne prehrane, u školama trčanja naučit će vas kako se pripremati za pojedine vrste treninga. Za one ambicioznije, tu su i programi za pripremu odlazaka na izazovnije utrke poput polumaratona ili maratona. Upravo zbog toga sve škole trčanja vrlo često održavaju i stručna predavanja za svoje polaznike.

Tehnika trčanja je vrlo bitna jer mnogi trkači početnici pogrešnom tehnikom trčanja nepotrebno opterećuju svoj sustav za kretanje, dodatno se iscrpljuju, a i povećavaju rizik od ozljeda. Uz pravilnu tehniku trčanja, za kvalitetan razvoj trkača potrebni su pravilan tempo i raspored, i količina tjednih treninga. Sve su to vrlo bitni čimbenici o kojima treneri u školama trčanja itekako vode računa pa u svim školama trčanja postoje grupe u koje se trkači uvrštavaju prema trenutnim fizičkim mogućnostima, tjelesnim predispozicijama i trkačkim ambicijama. U početnim se grupama u pravilu okupljaju oni koji se trčanjem žele baviti rekreativno, dok u naprednije grupe ulaze oni koji se u dogledno vrijeme žele okušati i u natjecateljskom trčanju.

Motivacija

Iako mnogi autori navode kako je trčanje u biti individualan sport, postoji veći broj znanstvenih studija koje su proučavale motivaciju trkača početnika. Te su studije u pravilu došle do sličnih zaključaka koji govore kako svaki drugi trkač, koji počne aktivnije trčati od trčanja, odustane u periodu kraćem od šest mjeseci. Upravo i u ovom vrlo bitnom segmentu motivacije pomažu škole trčanja koje kroz svoje programe i međusobno druženje trkača i izmjenu iskustava, omogućuju da veći broj trkača početnika ne izgubi početnu motivaciju i da se aktivno nastavi baviti trčanjem.

I zato, želite li učiniti nešto pozitivno za svoje zdravlje zaboravite izgovore o nedostatku vremena, potražite najbližu školu trčanja i uz pomoć iskusnih trenera od trkača početnika postanite iskusni trkač rekreativac ili trkač natjecatelj. 

Vitashop

Najnovije

Najčitanije