Depresija povećava šanse za dobivanje Alzheimerove bolesti

Depresija povećava šanse za dobivanje Alzheimerove bolesti

Depresija povećava šanse za dobivanje Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Petak, 23.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Nije li nam depresija bila dovoljan problem?!

Kao da depresija nije bila dovoljno loša sama od sebe, novo istraživanje nam sugerira da starije osobe sa simptomima depresije imaju povećan rizik za razvoj Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest je kobni poremećaj mozga obilježen gubitkom memorije i nesposobnošću da normalno funkcioniramo u svakodnevnom životu. Znanstvenici odavno znaju da su depresija i Alzheimerova bolest povezane, ali nije bilo jasno je li depresija faktor rizika za Alzheimerovu bolest ili simptom bolesti.

Dvije studije objavljene u srpanjskom broju časopisa Neurology zaključuju da je depresija zapravo odvojena od Alzheimera, te da depresivni simptomi mogu povećati rizik od demencije za 50 posto.

Istraživanje nije potaknulo pitanje zašto depresija kasnije može doprinijeti kognitivnom propadanju. Jedna teorija, rekao je autor studije Robert Wilson, neuropsiholog na Sveučilištu Rush medicinskog centra u Chicagu, je da depresija iz temelja mijenja mozak.

Wilson je također dodao da "Vjerojatno postoji neka stvarna strukturna promjena povezana s depresijom koja čini pojedince depresivnima, a pogotovo kad uđu u stariju dob, postaju i osjetljiviji na demenciju".

Vitashop

Najnovije

Najčitanije