Kako usporiti starenje?

Kako usporiti starenje?

Kako usporiti starenje?
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Njegujte svoju kožu

Kako smo, kada je riječ o starenju, najosjetljiviji upravo na najočitije vanjske znakove, bore na licu, njezi treba posvetiti iznimnu pažnju. Naša je koža prva na udaru nepovoljnih utjecaja iz okolice. Sami smo i te kako odgovorni za brzinu i način na koji starimo, govori i znanstvena spoznaja kako objektivno postoje uvjeti da živimo mnogo dulje nego što je sada slučaj.

Ipak redovitom i ciljanom njegom na tom području borbe protiv starenja,možemo učiniti zaista mnogo.

Prije svega, želimo li sačuvati mladenački izgled ili pak, u skladu s izrekom "nikad nije kasno" konzervirati postojeće stanje, moramo se odreći pušenja i jakog sunčanja jer su sunčeve su zrake odgovorne za čak 80% "staračkih" znakova, a nikotinu čini kožu čak pet puta naboranijom.

Drugi korak u naporima za što zdraviju i napetiju kožu predstavlja izbor te redovita primjena kozmetičkih preparata prilagođenih karakteristikama životne dobi. Kako se nakon 25. godine u našem organizmu počinje smanjivati produkcija kolagena i elastina, koža polako gubi sposobnost vezivanja molekula vode pa se na licu počinju pojavljivati prvi znakovi starenja. Uz sredstvo za čišćenje i toniziranje te dnevnu kremu sa zaštitnim UV faktorom, što je obvezno u svim etapama života, već u tom razdoblju treba početi primjenjivati specijalne "anti-aging" kreme, kako bi se spriječila pojava prvih bora. Stoga treba izabrati kremu koja sadrži antioksidante, kao što su vitamin C, A, E i enzimi, koji će pomoći koži da zadrži vlagu i obnovi stanice.

Nakon 30. godine koža proizvodi oko 30% masnoće manje, postaje suša, s vidljivim borama na čelu, između obrva i ispod očiju. U skladu sa stresnim načinom života, pojavljuju se i podočnjaci. U tom je razdoblju stoga obvezna krema za područje oko očiju koja će ga u isto vrijeme ovlažiti i pojačati cirkulaciju, dok je za lice i nadalje najprimjerenija krema s antioksidativnim tvarima.

U razdoblju nakon 40. godine života drastično se smanjuje sposobnost kože da se sama regenerira, stvara se sve manje i manje kolagena pa ona postaje sve manje elastična, sve tanja i suša. Borice ispod očiju i na licu pretvaraju se u bore. Koži u tom razdoblju potrebna je pomoć "izvana". Najbolje su kreme, i za lice i za područje oko očiju, koje sadrže koktel vitamina A, C i E, stimulirajućih proteina te energetskih tvari poput koenzima Q10 i retinola.

Nakon 50. godine života koža gubi elastičnost i napetost, bore postaju dominantne, a zbog poremećaja u pigmentaciji pojavljuju se i prve staračke pjege. Stoga u tom razdoblju treba izabrati kreme sa sastojcima koji su u stanju prodrijeti što dublje u kožu i učiniti što više. Najbolji su stoga preparati koji sadrže voćne kiseline, retinol, biljne hormone, proteine soje, ekstrakte "shiitake" gljiva, "morski" kolagen te ulja pšeničnih klica ili koštica grožđa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije