Kako usporiti starenje?

Kako usporiti starenje?

Kako usporiti starenje?
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Dovedite svoje tijelo u kondiciju

Bez kretanja, svi naši napori da ostanemo mladi biti će uzaludni. Nasuprot tome, započnemo li s odmjerenim opterećivanjem mišića, skeleta i krvožilnog sustava, otkrili smo pravi bunar mladosti. Toliko smo mladi koliko imamo mišićnog tkiva. Mišići nas čine vitkima i zadovoljnima, zdravima i dinamičnima, vitalnima i mladima. Ne koristimo li ih, nakon 25 godine života mišićna će masa iz godine u godinu ustupati mjesto sve većim i većim naslagama masnog tkiva, a doći će i do znatne redukcije koštanog tkiva pa time i do osteoporoze.

Da bi se omogućila prevencije procesa starenja, za vrijeme određene fizičke aktivnosti treba sagorjeti najmanje 1500 kilokalorija. Ako se svaki tjedan 2,5 sata uspinjemo stubama, svaki nam kat može produljiti život za 4 sekunde!

Bavimo li se trčanjem, aktivnošću koja nam je urođena, najbolje svakodnevno ili najmanje 5 puta na tjedan u trajanju od 30 minuta, možemo računati na čak 80% više životne energije bez obzira na godine života. Trosatnom vožnjom biciklom ili dvosatnim plivanjem svaki tjedan, možemo povećati snagu ruku i nogu između 30. i 80. godine života za oko 40 %. Mišiće možemo ojačati vježbanjem na specijalnim spravama pod opterećenjem, pri čemu i seniori od 80 godina mogu poboljšati mišićnu snagu čak za 80%.

Bez obzira na to kojom fizičkom aktivnošću održavamo svoje tijelo u kondiciji, važno je da to bude redovito, uz odgovarajuće opterećenje i uz odgovarajuće optimalne otkucaje srca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije