Čini vam se da je vaše dijete često bolesno? Evo kako to možete spriječiti

Čini vam se da je vaše dijete često bolesno? Evo kako to možete spriječiti

Čini vam se da je vaše dijete često bolesno? Evo kako to možete spriječiti
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Brojnim se roditeljima, čija djeca pohađaju školu ili vrtić, čini kako su njihovi mališani često bolesni. Iako su infekcije poput gripe, prehlade i upale uha uobičajene za dječju dob, roditelji se nerijetko uplaše ako se infekcije često ponavljaju i pomisle da možda nešto nije u redu. Djeca predškolske dobi u prosjeku mogu dobiti 7 do 8 prehlada godišnje, dok su školarci prehlađeni 5 do 6 puta godišnje, stoga nije čudno da se roditeljima čini kako su njihova djeca stalno bolesna.

Kako smanjiti broj infekcija kod djece?

Djeca svakodnevno dolaze u bliski kontakt tijekom igre i učenja, što predstavlja idealan način širenja infekcije unutar kolektiva. Iako je uobičajeno da se djeca razbolijevaju češće od odraslih, to može biti jako iscrpljujuće za roditelje, pogotovo ako se djeca noću bude s temperaturom ili zbog bolova. Na žalost, nije moguće u potpunosti zaštititi dijete od beskrajnog niza klica i virusa, međutim moguće je umanjiti šansu za razvoj bolesti. Tajna leži u usvajanju zdravih i izbacivanju nezdravih navika kod djece, a upravo vi kao roditelj imate ključnu ulogu u tome.

1. Redovito i temeljito pranje ruku

Iako djeca imaju usvojenu naviku pranja ruku, u većini slučajeva ih ne operu temeljito, već kratko stave ruke pod mlaz vode i lagano protrljaju dlanove sapunom. Nepravilno pranje ruku gotovo je jednako kao da ruke uopće nisu oprane. Kada ste kod kuće, lako možete provjeriti je li vaše dijete temeljito opralo ruke, međutim kada je dijete u školi ili vrtiću ne možete ga imati pod kontrolom. Zato je važno da svojim primjerom djetetu pomognete usvojiti rutinu temeljitog pranja ruku, kako biste bili sigurni da će ih svaki puta pravilno oprati kada vi niste u blizini.

2. Izbjegavanje dijeljenja predmeta s drugom djecom

Djeca su pravi profesionalci kada je u pitanju dijeljenje klica. Kada su bolesna, djeca ne borave u kolektivu, međutim problem je što su djeca zarazna nekoliko dana prije nego što razviju simptome. Neka vaše dijete koristi vlastiti školski pribor i stvari kao što su zaštitne maske, boce za vodu i slično, kako ih ne bi trebalo posuđivati od druge djece i riskirati zarazu korištenjem tuđeg predmeta.

3. Osnovna pravila bontona

Navike poput grickanja noktiju, kihanja i kašljanja bez pokrivanja nosa i usta te stavljanje prstiju u usta nisu nepoželjne samo zbog bontona, već i zbog potencijalne zaraze. Ako vaše dijete voli gristi nokte, objasnite mu koliko je to opasno i pomozite mu da se riješi ove ružne navike. Pobrinite se i da drži ruke dalje od usta, nosa i očiju, kao i da sa sobom uvijek ima maramice kojima će pokriti usta i nos prilikom kihanja i kašljanja.

4. Redovita tjelesna aktivnost

Istraživanja pokazuju da redovita tjelovježba može povećati broj stanica koje se bore protiv infekcije. Iako je bavljenje sportom postalo pravi izazov zbog pandemije, omogućite djetetu barem sat vremena dnevno koje će provesti aktivno. Aktivnost se ne mora nužno odnositi na sport, jer čak i obična igra u parku može učiniti mnogo za zdravlje vašeg djeteta.

5. Dovoljno sna i kvalitetna prehrana

Nezdrava prehrana i nedovoljno sna imaju utjecaj na imunološki sustav, zbog čega dječji organizam može postati podložniji bolestima. Potaknite svoje dijete da usvoji zdravu rutinu spavanja, koja uključuje raniji odlazak u krevet kako bi tijekom noći dobilo dovoljno sna. Uz to, osigurajte mu prehranu koja će obilovati voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima.

Same navike ponekad nisu dovoljne, stoga je imunitetu vaših mališana potrebna dodatna pomoć. U tom slučaju ne bi bilo loše da posegnete za dodacima prehrani koji sadrže potrebne vitamine, minerale i druge nutrijente, kao što je Yasenka Imuno beta-glukan.

Imuno beta-glukan je tekući dodatak prehrani koji sadrži beta-glukane, vitamin C, vitamine B kompleksa, cink i folnu kiselinu koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Više informacija o proizvodu potražite na: www.yasenka.hr/proizvod/imuno-beta-glukan

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije