NUTRICIONISTICA SAVJETUJE: Najbolji zimski čajevi i brojni benefiti koje donose

NUTRICIONISTICA SAVJETUJE: Najbolji zimski čajevi i brojni benefiti koje donose

NUTRICIONISTICA SAVJETUJE: Najbolji zimski čajevi i brojni benefiti koje donose
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Čaj je uz kavu jedan od najpopularnijih toplih napitaka na svijetu. Iako ga možemo piti tijekom cijele godine, češće ćemo ga piti zimi, u vrijeme kada nas muče gripa ili prehlada. Upravo u hladnijim danima, ovo popularno piće s nizom različitih vrsta i okusa, nudi mnoge hranjive tvari i minerale kojih možda niste svjesni, zbog čega je odličan saveznik u borbi protiv zimskih bolesti jer jača imunitet i ubrzava izliječenje. Njegova konzumacija se povezuje i s manjim rizikom od mnogih bolesti, uključujući kognitivne probleme, srčane bolesti, dijabetes i još mnogo toga. O prednostima pijenja čaja, njegovim vrstama i najboljim načinima pripreme i primjene, razgovarali smo s magistrom nutricionizma Jelenom Margetić Bošković.

Koji su općenite prednosti pijenja čaja? Koji nas čaj može posebno ugrijati?

Ljudi se od davnina upoznati s pozitivnim učincima čaja na organizam. Kada govorimo o prednostima pijenja čaja za početak treba razlikovati njegove vrste. Iako sve čajeve tako nazivamo jedini “pravi čajevi” su oni koje dobivamo od lišća biljke čajevac Cammellia sinensis- zeleni, crni, bijeli, žuti i oolong čaj. Ostali čajevi su zapravo biljne infuzije i rade se od biljaka, cvijeća, voća, začina (kamilica, šipak, hibiskus, lipa, menta itd.). Glavna razlika između čaja i biljnih infuzija je ta to čaj sadrži tein (kofein). U današnje vrijeme povećava se konzumacija svih čajeva zbog blagotvornog učinaka na zdravlje. Sve više znanstvenih studija pokazuje da polifenoli u čaju mogu pomoći u smanjenju rizika nastanka bolesti poput karcinoma, kognitivnih bolesti, bolesti jetre, kardiovaskularnih bolesti. Također, biljne infuzije sadrže vrijedne tvari poput flavonoida i drugih fitokemikalija koje pomažu ublažavanju stresa, čišćenju organizma, imunološkom sustavu te imaju umirujuće djelovanje. Čajevi su posebno popularan napitak u zimsko doba jer pomaže ugrijati organizam te pružiti poseban smirujući ugođaj. U pružanju tog osjećaja posebno dobar može biti zeleni i crni čaj jer imaju dokazani termogenički učinak te čaj od đumbira, metvice. Kako bi se postigao bolji učinak može se pomiješati više vrsta čajeva te dodavati začini poput papra.

Koji čajevi su najbolji u borbi protiv gripe i prehlade? Koji su najbolji za koje simptome?

Zimski period donosi česte infekcije i iscrpljuje imunološki sustav. Brojni čajevi pokazali su se korisnim u smanjivanju simptoma prehlada i viroza te smanjivanju njihovog trajanja. Voćni čajevi poput šipka, aronije, jabuka, borovnica su bogati vitaminom C i antioksidansima. U liječenju prehlada, gripe, svih infekcija gornjeg dišnog sustava i upale uha posebno je koristan čaj od biljke Echinacea. Čaj od đumbira sadrži brojne antioksidanse i pomaže u borbi protiv pala, a definitivno će pomoći i bazga, menta, limunska trava, kadulja. Za grlobolju posebno je dobar čaj od kadulje koji se grglja ili se može popiti u umjerenoj količini. Iskašljavanje i smirivanje groznice umiruje đumbir. Za kašalj, izbacivanje sluzi i smirivanje bronhitisa korisni su sljez i trputac.

Koliko čaja nam je potrebno da ostanemo hidratizirani u vrijeme hladnijih mjeseci?

Suh zrak i slabiji osjećaj žeđi zbog nižih temperatura mogu dovesti do smanjenog pijenja tekućine. Čaj zbog svog ugodnog okusa tu može biti dobar saveznik adekvatnoj hidraciji organizma. Smatra se da je poželjno popiti 2-3 šalice čaja dnevno. S nekim čajevima treba biti oprezan jer jer imaju diuretski učinak (npr. čaj od koprive, uvin čaj, zeleni čaj) pa je važno napomenuti da se uz šalicu čaja popije i čaša vode.

Koje čajeve davati djeci, a koje bismo trebali izbjegavati?

“Pravi čajevi” nastali preradom biljke čajevac nisu primjereni čajevi za bebe i djecu jer sadrže tein koji može ometati razvojne funkcije djeteta. Za djecu je najbolje odabrati blage čajeve pripremljene od sušenih biljaka ili voćnih i cvjetnih plodova (šipak, hibiskus, jabuka, kamilica, komorač). Bebama se ne preporučuje davati ni čajne mješavine jer često sadrže umjetne arome koje potencijalno mogu izazvati alergijske reakcije.

Zašto je dobro u čaj dodati med i limun? Idu li oni jednako dobro uz sve vrste čaja?

U čaj je dobro dodati med i limun jer time postaje još blagotvorniji napitak zbog višeg udjela vitamina C iz limuna i ljekovitih sastojaka meda. Uvijek treba imati na umu da se med i limun ne dodaju u vruć čaj kako se termolabilni spojevi u medu i vitamin C ne bi uništili. Sve ovisi o osobnom ukusu hoće li se i koliko dodati meda i limuna u čaj.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije