Zaraza krakenom se širi: Je li stigao i u Hrvatsku?

Zaraza krakenom se širi: Je li stigao i u Hrvatsku?

Zaraza krakenom se širi: Je li stigao i u Hrvatsku?
  • Objavljeno: Petak, 13.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Nakon što je u SAD- u početkom siječnja zabilježen porast slučajeva zaraženih od kraken soja koronavirusa, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkriva njegovu vjerojatnu prisutnost i u Hrvatskoj, prenose mediji. "Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, pošto nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi su se brzo proširili te je za očekivati da će se širiti i kraken", izjavio je Capak te dodao da prema rezultatima mikrobioloških nalaza on još uvijek nije potvrđen. Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

Trenutno nema dokaza da kraken uzrokuje težu bolest

O novom soju koronavirusa i o tome može li se on očekivati u Hrvatskoj svoje mišljenje dao je i pulmolog Saša Srića koji je za N1 objasnio da će kraken „pokucati na vrata Hrvatske“ kao i svi dosadašnji sojevi ovog virusa. Ipak, Srića smatra da on kao i svi dosadašnji podsojevi omikron tipa neće izazvati težu kliničku sliku. „Kod populacije koja nije cijepljenja i koja ima druge kronične bolesti možemo očekivati i komplikacije”, kaže Srića.

"Neke varijante se brže šire te su zaraznije a kerber i kraken su očito nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Za sada nema nikakvih kliničkih dokaza da oni uzrokuju težu bolest", rekao je Capak. Kada je riječ o gripi, ravnatelj HZJZ-a govori da bilježimo tisuće zaraženih pa se kulminacija sezone gripe očekuje u najhladnijem periodu godine, krajem siječnja i početkom veljače. Ukidanjem mjera protiv covida te ponovnim omogućavanjem velikih okupljanja očekivano je širenje respiratornih infekcija i covida-19, a Srića kaže da je dominacija gripe koja je sada puno jača u odnosu na zadnje dvije godine izbjegnuta upravo zbog postojanja mjera protiv covida.

Besplatno se mogu cijepiti i koji nisu kronični bolesnici

S obzirom na to da je imunitet kod respiratornih infekcija kratkotrajan, Capak građanima preporuča da drže razmak i izbjegavaju velika okupljanja te da se cijepe. "Imunitet kod respiratornih infekcija je kratkotrajan, bilo da se on stječe cijepljenjem ili prirodnim putem. To što ste imali gripu prošle godine ne znači da je nećete ponovno dobiti“, kazao je Capak. Osim spomenutih virusa, trenutno se nalazimo i u sezoni respirativnog sincicijskog virusa (RSV), infektu koji kod male djece koja su zaražena i gripom i sincicijskim virusom može činiti veće probleme.

HZJZ navodi da se početkom siječnja besplatno mogu cijepiti i osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama stanovništva, zbog povećanog interesa za cijepljenje i male dostupnosti cjepiva u ljekarnama te pozivaju zainteresirane da se cijepljenje jave izabranim liječnicima obiteljske medicine.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije