7 simptoma manjka joda

7 simptoma manjka joda

7 simptoma manjka joda
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Većina nas u postizanju i zadržavanju optimalnog zdravlja najveću pažnju posvećujemo zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi. Tada pokušavamo prestati s nezdravim navikama, kao što su pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola. Jedno područje kojemu ne pridajemo dovoljno pažnje je adekvatan unos vitamina i minerala. Iako svi znamo što je jod, veliki broj ljudi ne zna da ovaj mineral sudjeluje u održavanju niza tjelesnih funkcija. Manjak joda povećava rizik od nastanka sljedećih medicinskih stanja:

Manjak joda možete primijetiti obratite pažnju na to kako vaše tijelo funkcionira. Neki od najčešćih simptoma manjka joda su:

Kroničan umor

Kroničan umor je posljedica neaktivnosti štitnjače. Primijetit ćete drastičan pad razine energije, bez obzira na adekvatnu količinu sna.

Provjerite koji su najčešći simptomi bolesti štitnjače!

Naglo debljanje

Kada tijelu ne osigurate adekvatnu količinu joda, narušava se rad metabolizma. Tada tijelo puno sporije pretvara hranu u energiju i dolazi do nakupljanja stanica masti.

Povećana osjetljivost na hladnoću

Povećana osjetljivost na hladnoću se obično povezuje uz usporen metabolizam. Kako se rad metabolizma usporava, tako se usporava i cirkulacija krvi.

Provjerite koje namirnice štitnjača voli!

Suhoća kože

20% ukupnog joda se pohranjuje u koži, naročito na području žlijezda znojnica. Nedostatak joda otežava proces znojenja pa koža postaje suha i nadražena.

Zatvor

Manjak joda narušava rad probavnog sustava i otežava kontrakcije mišića na području abdomena, što može uzrokovati kronični zatvor.

Loše raspoloženje

Kako smo već naveli, manjak joda povećava rizik od nastanka hipotireoze. Rad štitnjače je usko povezan s raspoloženjem pa hipotireoza može uzrokovati nastanak simptoma sličnih simptomima depresije.

Tanka i suha kosa

Narušen rad štitnjače otežava prijenos hranjivih tvari prema kosi i noktima. Bez adekvatnog unosa joda kosa postaje tanka i suha, a nokti slabi i lomljivi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije