Može li često uzimanje antibiotika povećati upalne bolesti crijeva?

Može li često uzimanje antibiotika povećati upalne bolesti crijeva?

Može li često uzimanje antibiotika povećati upalne bolesti crijeva?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Novo istraživanje provedeno u Danskoj pokazalo je da bi česta upotreba antibiotika mogla rezultirati povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa za gotovo 50 posto među osobama starijim od 40 godina.

Studija je provedena na više od šest milijuna stanovnika Danske tijekom deset godina, a rezultate istraživanja znanstvenici su objavili u stručnom časopisu Gut. U sklopu istraživanja, 90% sudionika dobivalo je antibiotike, a nakon toga su istraživači evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i gotovo 17.000 novih slučajeva Crohnove bolesti. Pojasnili su da uzimanje antibiotika može prouzročiti trajne promjene u mikrobnom okruženju, što u konačnici pridonosi razvoju upalnih crijevnih bolesti.

Stručnjaci su poseban učinak antibiotika primjetili kod osoba starijih od 40 godina, dok su skupine ljudi u dobi između 40 i 60 godina izloženi čak 48% većem riziku upale bolesti crijeva, iako je učinak moguć kod svake dobne skupine. Također su uočili povećan rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za liječenje gastrointestinalnih patogena.

Profesor britanskog Sveučilišta mcMaster Wailul Khan, rekao je kako u Ujedinjenom Kraljevstvu od Chronove bolesti ili kolitisa boluje pola milijuna ljudi, a u svijetu ta brojka čini čak 10 milijuna. Osvrnuo se i na jedno prethodno istraživanje koje je pokazalo da bi popularna prehrambena boja, Allura Red AC, koja se koristi da bi se pojačale boja i tekstura bezalkoholnih pića i slatkiša, mogla poremetiti rad crijevne barijere i povećati rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva. Rekao je kako je to važan korak naprijed koji bi trebao senzibilizirati javnost na potencijalnu štetu koju predstavljaju prehrambene boje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije