Jedno sezonsko voće moglo bi vam produljiti život za 5 godina

Jedno sezonsko voće moglo bi vam produljiti život za 5 godina

Jedno sezonsko voće moglo bi vam produljiti život za 5 godina
  • Objavljeno: Subota, 20.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Grožđe dolazi u mnoštvu različitih sorti i boja, a sve su ukusne i jedinstvene na svoj način. U šalici grožđa ima 1,1 grama proteina, 1,4 grama vlakana, 27,3 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera i 0,3 grama masti.

Ono nije samo ukusna poslastica već je i odličan međuobrok bogat vitamina C, K i kalijem koji pomažu u održavanju zdravlja kože, kostiju i srca. Također sadrži veliku razinu flavonoida kojih najviše ima u tamnom grožđu.

Koža grožđa sadrži beta karoten i likopen, i fitonutrijente kao što je resveratrol. Sjemenke imaju antioksidativno djelovanje koje štiti tijelo od slobodnih radikala.

Osim toga, istraživanje koje je nedavno objavio časopis Foods pokazalo je da može imati značajan utjecaj na zdravlje i produžiti životni vijek, posebno kada se doda zapadnjačkoj prehrani s visokim udjelom masti. "Konzumacijom oko 300 grama svježeg grožđa dnevno produljuje se životni vijek, što ukazuje na reakciju cijelog tijela", rekao je za Healthline dr. John Pezzuto koji je bio dio istraživačkog tima Sveučilišta Western New England.

Dodavanje oko 2 šalice grožđa dnevno zapadnjačkoj prehrani s visokim udjelom masti može imati važnu ulogu u smanjenju učestalosti bolesti jetre i njezinih posljedica, navodi se.

Dr. John Pezzuto je procijenio da bi osoba koja redovito jede grožđe mogla živjeti četiri ili pet godina duže, piše Eatthis.

"Ono što me uzbuđuje kod ovog istraživanja i teme je da će se provesti više istraživanja o antioksidansima i njihovoj ulozi u upravljanju i prevenciji bolesti općenito. To će pružiti još više razloga ljudima da se usredotoče na raznolikost hrane u svojoj prehrani", rekla je dijetetičarka Laura McDermott.

McDermott napominje da grožđe zdravim čini sadržaj antioksidansa zbog kojeg ima protuupalno djelovanje. "Grožđe ima razne antioksidanse, uključujući resveratrol, katehine, kvercetin i antocijanine“, kaže ona. Objašnjava da fitonutrijenti koji se nalaze u grožđu, u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, smanjiti oksidativan stres i djelovati protuupalno, pomažu u održavanju zdravlja stanica i DNA.

„Antioksidansi su po mom mišljenju jedan od najboljih dijelova hrane", kaže McDermott i savjetuje da pojedete jednu ili dvije šalice grožđa dnevno i iskoristite njegove antioksidativne prednosti.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije