Nesanica i manjak sna ugrožavaju vaše zdravlje!

Nesanica i manjak sna ugrožavaju vaše zdravlje!

Nesanica i manjak sna ugrožavaju vaše zdravlje!
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Spavanje je važno za dobro zdravlje isto kao prehrana i fizička aktivnost. Spavanje obnavlja energiju koja je potrošena tokom dana. Međutim, mnogi od nas ne mogu noću dobro spavati. Suvremeni način života s brojnim frustracijama i ubrzanim "tempom življenja" doveo je do značajnih promjena i u poremećaju spavanja i poremećaju raspoloženja, pa  sve do niza patoloških stanja.

Manjak sna i nesanica ne utječu loše samo na naše raspoloženje, nego i na naše zdravlje.

Naime, cijeli organizam bolje funkcionira ukoliko smo se dobro naspavali, a ukoliko imamo nesanice povećavaju nam se šanse od razvitka mnogih bolesti.

Osobe koje ne spavaju kvalitetno i redovno češće su pod stresom, a manjak sna negativno utječe na balans hormona koji kontroliraju apetit. Drugim riječima, osobe koje spavaju manje od sedam sati imaju povećan rizik od pretilosti.

Kvalitetan san utječe i na pamćenje, kao i na produktivnost i koncentraciju, a nedostatak sna je često povezan i s depresijom.

Redovit san ne samo da pomaže brzom oporavku od bolesti, nego nas i štiti da se ne razbolimo. Poznato je da naš imuni sistem najbolje radi tijekom noćnog sna.

Nesanica utječe na povećan rizik od smrti, na razvitak Alzheimerove bolesti, dijabetesa i bolesti srca.

Nesanica može biti prolazna (kratkoročna), povremena (javlja se ponekad) i kronična (neprestana). Prolaznom se nesanicom smatra ona koja traje u periodu od jedne noći do nekoliko tjedana. Ako se epizode prolazne nesanice pojavljuju s vremena na vrijeme, nesanica se naziva povremenom.

Svako liječenje nesanice počinje uspostavljanjem dobrog režima spavanja koji se naziva higijena spavanja, a koja podrazumijeva prvenstveno promjene i prilagodbu životnih navika. Redovitu fizičku aktivnost trebalo bi provoditi tijekom dana i izbjegavati drijemanje. Na spavanje treba poći uvijek u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme, pa čak i u neradne dane. Prije spavanja ne treba provoditi aktivnosti koje razbuđuju: raditi teške poslove, gledati ili čitati napetu ili agresivnu tematiku te konzumirati hranu, alkohol, cigarete i kavu.

Istina, alkohol može ubrzati samo uspavljivanje, međutim san je plitak, površan i vrlo često se osoba probudi nakon kraćeg vremena spavanja ili je san vrlo nekvalitetan te se alkohol nikako ne preporučuje. Prostorija za spavanje treba biti dobro prozračena, hladnija, tamna, a prije spavanja se može relaksirati toplom kupkom, slušanjem lagane glazbe ili čitanjem laganog štiva.

Ne jedite kasno. Posebno ako se radi o teškoj i masnoj hrani. Rađe popijte čaj.

Ako unatoč svemu navečer ne možete zaspati, ustanite iz kreveta i pronađite neku drugu aktivnost (npr. čitajte knjigu ili ustanite i obavite neki ne osobito naporan poslić) radije nego da ostanete u krevetu i bezuspješno pokušavate zaspati. Tako ćete umanjiti tjeskobu i ujedno uvećati izglede da vas uhvati pospanost u idućih 30 do 90 minuta.

Ako primjena ovih metoda ne urodi plodom, mnogi od nas traže pomoć preko recepata, tražeći da im liječnici propišu sedative i razne lijekove protiv anksioznosti, te obavezno za bolji san. No, mnogi sintetski lijekovi iz te grupe s vremenom stvaraju ovisnost, remete i prirodan ciklus spavanja. Od njih znamo biti I uspavani tijekom dana, te prestankom njihova uzimanja tijelo reagira na način da nam javlja  fizičke simptome neuzimanja lijeka.

Valerijana (Valeriana officinalis) je biljka koja se odavno koristi za nesanicu. Preporučivali su ga za dobro spavanje još u drugom stoljeću. Ako vam je život pun stresa, iscrpljeni ste i ne možete spavati, posegnite za valerijanom radi boljeg zdravlja i ugodnog raspoloženja.

Postoji cijeli niz dobro poznatih preparata koji sadrže valerijanu. Njezino djelovanje najčešće se nadopunjuje glogom, hmeljom, matičnjakom, pasiflorom i paprenom metvicom. Takvi preparati obično iskazuju nekoliko mehanizama djelovanja (na probavni i autonomni živčani sustav), pa su i djelotvorni.

Cirkulin Valerijana dražeje za spavanje i smirenje uz valerijanu, sadrže hmelj, koji svojim smirujućim učinkom nadopunjava djelovanje valerijane pa san traje dulje, a prekidi sna tijekom noći su rjeđi.

Cirkulin Valerijana dražeje prirodni su proizvod koji pomaže ponovnom uspostavljanju psihičke ravnoteže i zdravog sna, a da pritom ne uzrokuju navikavanje ni nakon duljeg uzimanja. Dostupne su bez liječničkog recepta.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije