Boljim raspoloženjem do jačeg imuniteta!

Boljim raspoloženjem do jačeg imuniteta!

Boljim raspoloženjem do jačeg imuniteta!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Razmišljajući pozitivno stvarno može napraviti razliku za sposobnost imunološkog sustava da odgovori na bolesti.

Dok je raspoloženje komplicirano područje koje se u potpunosti ne razumije, ono što znamo je da će stresne situacije imati negativan utjecaj na imunološki sustav.

Kronični stres, za razliku od kratkotrajnih stresnih situacija, povezan je s lošijim radom imunološkog sustava. Najbolji način da ga se oslobodite je saznati što vam stvara stres i pokušati se toga riješiti.

Spavanje

Dobra vijest za spavalice je da san i toplina kreveta mogu potaknuti imunološki sustav. U stvari, istraživanja pokazuju da spavanje više od sedam sati tijekom noći može značajno smanjiti vjerojatnost za obolijevanje od prehlade i gripe.

Spavanje je definitivno važno i ima dovoljno dokaza koji pokazuju da poremećen san ili nedovoljno sna može imati negativan utjecaj na naš imunološki odgovor.

Sunce

Vitamin D se stvara nakon izlaganja suncu. Za ovaj vitamin se vjeruje da ima snažan učinak na imunološki odgovor i obranu stanica. Vitamin D utječe na imunološki sustav i pomaže u njegovoj regulaciji.

Iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako to točno funkcionira, slučajevi multiple skleroze (MS) su češći u Sjevernoj Europi nego na Mediteranu. Sunce je ipak jedan od najboljih izvora vitamina D. Malo sunca, čak i ako je hladan dan, stvarno može pomoći. Iako je vani hladno to ne znači da se na možete toplije obući i prošetati.

Meditacija

Dvadeset minuta meditacije u jutarnjim i poslijepodnevnim satima može pomoći vašem tijelu da se bori protiv bolesti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji meditiraju mogu staviti svoje tijelo u stanje odmora omogućujući obnavljanje stanica kako bi bile spremne za borbu protiv infekcija.

Meditacija omogućuje tijelu da se liječi i ostane u ravnoteži tako da može reagirati na bolest na odgovarajući način. Meditacija pomaže da se oslobodite od stresa i obnavlja energiju.

Ehinacea

Ehinacea je biljni lijek, podrijetlom iz Sjeverne Amerike, za koji se misli da na prirodan način potiče imunitet. Neki se kunu u njenu učinkovitost u sprječavanju prehlade i ozbiljnih respiratornih infekcija.

Ako imate povjerenja u biljne lijekove, probajte Ehinaceu. Vjeruje se da može regulirati imunološki odgovor na infekciju.

Prehrana

Ako želite ojačati ​​imunološki sustav preko zime, prehrana je od vitalnog značaja. Ono što jedete osigurava vitamine i minerale koje vaše tijelo treba za jači imunološki sustav.

Raznolika i uravnotežena prehrana je najbitnija. Postoji nekoliko ključnih nutrijenata koji mogu dati poticaj imunološkom sustavu preko zime.

  • Vitamin C: agrumi i bobice, zeleno povrće i rajčice.
  • Željezo: bogati izvori su crveno meso, riba, grah i mahunarke, tofu i cjelovite žitarice za doručak.
  • Cink: možete ga pronaći u mlijeku, siru, jajima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama.
  • Selen: u izobilju ga ima u žitaricama, mesu, ribi, orasima i indijskim oraščićima, grahu i soji.

Tjelovježba

Osim što je korisna za dugoročno zdravlje i sprječava bolesti kasnije u životu, umjerena tjelovježba zapravo može pripremiti imunološki sustav za zimu.

Poboljšanjem cirkulacije, tjelovježba omogućava bolje kolanje imunoloških stanice kako bi se učinkovitije borile protiv virusa i bakterija. Tjelovježba daje pravi poticaj za obranu tijela. I budite oprezni da ne pretjerate! Previše vježbanja zapravo može spriječiti imunološki sustav da obavlja svoju zadaću.

Stimulansi

Malo kofeina ne bi trebalo negativno utjecati na imunološki sustav. Ali ako želite biti stvarno zdravi i potaknuti svoje tijelo, prebacite se na zeleni čaj. On će tijelo opskrbiti antioksidansima što može spriječiti pojavu bolesti.

Zlouporaba lijekova također može oštetiti sposobnost tijela da bori protiv bolesti, čak i ako se radi o lijekovima koji nisu na recept. Kao i kod svega, postoji ravnoteža. Propisane lijekove uzmite kad god je to potrebno, ali nemojte pretjerivati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije