Ministar zdravstva potvrdio: Imamo još slučajeva kemijskih ozljeda u Zagrebu i Varaždinu

Ministar zdravstva potvrdio: Imamo još slučajeva kemijskih ozljeda u Zagrebu i Varaždinu

Ministar zdravstva potvrdio: Imamo još slučajeva kemijskih ozljeda u Zagrebu i Varaždinu
  • Objavljeno: Srijeda, 08.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zaprimljeno je četvero novih bolesnika u KBC-u Zagrebu, jedan je na opservaciji u Vinogradskoj bolnici i sumnja je na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu. Ministar Beroš navodi da svi pacijenti imaju blaže simptome i većina će biti otpuštena na kućno liječenje, objavio je HRT.

Da podsjetimo, od ponedjeljka se diljem Hrvatske prijavljuju slučajevi kemijskih ozljeda usta, jednjaka i želuca koje se povezuje s konzumacijom gaziranih pića brenda Romerquelle. Prvi se slučaj pojavio u Rijeci, a do sada je prijavljeno i nekoliko slučajeva u Zagrebu te jedan u Varaždinu.

Ministar navodi i da je bolesnik u Varaždinu otpušten na kućno liječenje, petero bolesnika će biti otpušteno iz KBC-a Zagreb, a vjerojatno i šesti. Na svu sreću, riječ je o blažim ozljedama za koje se sada treba utvrditi jesu li povezane s konzumacijom pića. Beroš tvrdi da preliminarno možemo reći da je dvoje direktno u vezi s konzumacijom gaziranih pića iz Coca-Cola grupacije.

Ministar zdravstva je rekao da sve institucije rade svoj posao, postupa se sukladno protokolu koji je predviđen za ovakve situacije, a zdravstveni sustav je spreman za izazove. Također je naglasio je kako nema mjesta panici, ali da je nužno biti oprezan.

Osvrnuo se i na poruke koje su se proširile društvenim mrežama. Beroš je rekao kako institucije provjeravaju tko je pustio lažne informacije iz aspekta poticanja panike. Otkrio je kako hospitalizirani pacijenti nisu pili iste napitke, što dodatno baca sumnju na moguću sugestibilnost simptoma.

"Neki su čak konzumirali slane štapiće. Moramo sve skupa povezati, a ne plašiti javnost. Izvijestit ćemo javnost kad se uspostavi veza, a dotad načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže koja bi trebala biti zdravstveno u potpunosti sigurna", rekao je Beroš.

Iz Coca-Cole su se jučer oglasili s nekoliko priopćenja.

"Svjesni smo slučaja povezanog sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. Ponudili smo našu punu podršku i otvoreni smo za suradnju sa svim nadležnim tijelima koja provode istragu. Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu", poručeno je iz Coca-Cole, a prenio je HRT.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije