Elektronske cigarete - razlučite fikciju od stvarnosti

Elektronske cigarete - razlučite fikciju od stvarnosti

Elektronske cigarete - razlučite fikciju od stvarnosti
  • Objavljeno: Petak, 29.08.2014.
  • Broj pregleda: 999
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je elektronska cigareta?

To je uređaj na baterijsko punjenje koji pretvara nikotin u dim koji se može udisati. Ne sadrže sve elektronske cigarete nikotin, a one koje ga sadrže, ne sadrže ga u istim koncentracijama. Većina njih je dizajnirana tako da podsjeća na običnu cigaretu, ali neke izgledaju kao uređaji koje svakodnevno koristimo (kemijska olovka).

Kako elektronske cigarete funkcioniraju?

Obično se nikotin i arome otapaju u propilenglikol. Iako, ovo nije pravilo sa svim cigaretama jer njihova proizvodnja nije regulirana. Kada se zagrijavaju, počinju otpuštati dim.

Proces korištenja elektronske cigarete se češće naziva uparavanjem nego pušenjem jer je dim sličniji pari nego pravom dimu koji otpuštaju uobičajene cigarete.

Iako je većina elektronskih cigareta dizajnirana tako da izgledaju poput uobičajenih cigareta, one ne imitiraju iskustvo pušenja, naročito kada je u pitanju unos nikotina. Većina nikotina ulazi putem mekog tkiva na području obraza, umjesto putem pluća, kao što je to kod uobičajenih cigareta.

Nikotin iz uobičajenih cigareta puno prije dolazi do mozga, zbog čega one u većoj mjeri predstavljaju zadovoljstvo i izazivaju ovisnost.

Gdje se sve mogu koristiti elektronske cigarete?

Pušači žele elektronske cigarete koristiti na svim mjestima gdje ne smiju pušiti. Smiju se koristiti u većini zatvorenih prostora, primjerice trgovinama, restoranima, autobusima ili avionima.

Mogu li pomoći u prestanku pušenja?

Elektronske cigarete su suviše kratko u upotrebi da bi se na ovo pitanje moglo odgovoriti. Potrebno je provoditi višegodišnja istraživanja na većem broju sudionika.

Jedno istraživanje je pokazalo da elektronske cigarete ne čine nikakvu razliku u procesu prestanka pušenja jer tijelo i dalje opskrbljuju nikotinom.

Jesu li elektronske cigarete opasne?

Nije nikotin taj koji će vas ubiti, a nikotin u elektronskim cigaretama nije dovoljno proučavan da bi se moglo govoriti o njegovoj štetnosti.

Razmislite logično. Je li uvlačenje u tijelo bilo čega što dolazi iz metala ili plastike sigurnije od same cigarete? Cigarete su štetne same po sebi pa vam je teško zamisliti bilo što štetnije. Ako razmislite, elektronske cigarete po svim predispozicijama, kada se uzme u obzir njihov sastav i način korištenja, vašem zdravlju ne čine uslugu. Tek ćemo nakon nekoliko godina znati jesu li elektronske cigarete štetnije od uobičajenih cigareta, a već sada znamo da definitivno jesu štetne.

Jedina prednost korištenja elektronske cigarete jest ta da roditelji, koji pokušavaju prestati pušiti, mogu manje ugroziti zdravlje djece ako se odluče na korištenje elektroničkih cigareta. No, one ne smiju biti u dohvatu djece kako ne bi popila tekući nikotin i otrovala se.

S druge strane, bivši pušači se mogu vratiti svojoj navici ako započnu s korištenjem elektronske cigarete.

Druga velika briga jest ta da djeca također smiju koristiti elektronske cigarete. Maloljetnicima je dopušteno kupovati ih, a istraživanja su pokazala da se posljednjih godinu dana broj maloljetnika, koji koriste elektronske cigarete, udvostručio.

Možda stvaramo novu generaciju ovisnika o nikotinu. Još uvijek ne znamo točno kakve posljedice na zdravlje ostavljaju elektronske cigarete. Ne znamo niti koji je njihov točan sastav i koliko su ovisne. Šokira činjenica da se smiju prodavati maloljetnicima.

Najnovije

Najčitanije