OPREZ S tržišta se povlači poznati lijek protiv kašlja, dostupan je i u Hrvatskoj

OPREZ S tržišta se povlači poznati lijek protiv kašlja, dostupan je i u Hrvatskoj

OPREZ S tržišta se povlači poznati lijek protiv kašlja, dostupan je i u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Srijeda, 07.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA-i) preporučilo je ukidanje odobrenja za stavljanje u promet u Europskoj uniji lijekove s djelatnom tvari folkodin, koji se primjenjuju u liječenju suhog kašlja u odraslih i djece.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je primjena lijekova s djelatnom tvari folkodin povezana s rizikom od anafilaktičkih reakcija, odnosno naglih teških i životno ugrožavajućih alergijskih reakcija na određene lijekove koji se nazivaju neuromuskularni blokatori koji se primjenjuju kod opće anestezije.

S obzirom na to da nisu identificirane učinkovite mjere za minimizaciju navedenog rizika, Europska agencija za lijekove preporučila je da se lijekovi koji sadrže folkodin povuku iz prometa u EU-u. Folkodin je opioidni lijek koji se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece. Primjenjuje se od 1950-ih godina i nacionalno je odobren u sedam država članica EU-a. U Hrvatskoj je folkodin dostupan u lijeku Pholcodin Alkaloid 10 mg tvrde kapsule.

Ovaj lijek djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje. Ovaj je lijek nacionalno odobren te se izdaje temeljem liječničkog recepta. Na našem tržištu dostupni su lijekovi koji sadrže kodein, lijekovi koji sadrže butamirat te tradicionalni biljni lijek od trputca, a koji su odobreni za istu namjenu kao i folkodin.

Osobe koje primjenjuju folkodin trebaju se obratiti svom liječniku ili ljekarniku, koji će predložiti drugačiju terapiju. Oni koji imaju planiranu opću anesteziju uz neuromuskularne blokatore i primjenjivale su folkodin tijekom prethodnih 12 mjeseci trebaju se obratiti svom liječniku u slučaju bilo kakvih pitanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije