Ibuprofen za snižavanje temperature – da ili ne?

Ibuprofen za snižavanje temperature – da ili ne?

Ibuprofen za snižavanje temperature – da ili ne?
 • Objavljeno: Srijeda, 26.02.2020.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Freepik

Ibuprofen je lijek koji spada u grupu nesteroidnih antiupalnih lijekova. Prvobitno je na tržište plasiran pod imenom Brufen, a danas je dostupan pod različitim trgovačkim nazivima. Koristi se za snižavanje povišene temperature i protiv raznih oblika bolova, kao što su mišićne upale, menstrualni bolovi ili glavobolje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ibuprofen uključuje na popis esencijalnih lijekova i uglavnom se može dobiti bez recepta u svim ljekarnama.

Nesteroidni lijekovi – kako djeluju?

Nesteroidni lijek je onaj koji nije steroid. Steroidi često imaju slične učinke, ali njihova učestala upotreba može izazvati ozbiljne i neželjene zdravstvene probleme. Ibuprofen djeluje tako da blokira proizvodnju prostaglandina, tvari koje tijelo oslobađa kao reakciju na bolove i ozlijede. Prostaglandini uzrokuju upalu, oslobađaju se u mozgu i mogu izazvati groznicu, odnosno, visoku temperaturu i malaksalost tijela.

U tom slučaju uzima se ibuprofen (kao i ostali nesteroidni lijekovi poput aspirina ili naproksena) s protuupalnim učinkom koji počinje djelovati vrlo brzo nakon uzimanja. Maksimalna koncentracija u krvi postiže se unutar jednog sata nakon peroralne primjene lijeka, no početak farmakološkog djelovanja na vrućicu i bol uočljiv je već 15 minuta nakon uzimanja lijeka. Ibuprofen se metabolizira u jetri, uglavnom procesom oksidacije. Inaktivni se metaboliti izlučuju bubregom.

Što se smatra povišenom tjelesnom temperaturom?

Vrućica podrazumijeva povišenje tjelesne temperature iznad gornje granice normale. Normalnom tjelesnom temperaturom, koja se mjeri u oralnoj šupljini (takozvana oralna temperatura), smatra se vrijednost do 38,2 °C, a ako se mjeri u stražnjem crijevu (rektalna temperatura), gornja granica normale tada je 37, 8 °C. Aksilarna temperatura (mjerenje pod pazuhom) gornju granicu postavlja na 37,2 °C. Tjelesnu temperaturu regulira hipotalamus. Imunološki i metabolički procesi koji nastaju kao reakcije na infekciju mijenjaju normalni sastav krvi i potiču stanice tijela na povećanu proizvodnju prostaglandina. Neki od prostaglandina, osobito prostaglandin E2 (PGE2) djeluju kao endogeni pirogeni time što mijenjaju funkciju hipotalamusa i uzrokuju vrućicu.

Ibuprofen i djeca

Pedijatrijski ibuprofen može se dati za ublažavanje boli, upale i povišene tjelesne temperature. Dječje doze niže su od onih za odrasle, a doza ovisi o težini i dobi djeteta, kao i o kompleksnosti boli za koju se uzima. Dijete mora biti starije od 6 mjeseci i težiti više od 5 kilograma. Prije upotrebe, roditelj se svakako mora konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom.

Ibuprofen preporučene doze

Pojedinačne preporučene doze ibuprofena iznose 5-10 mg/kg tjelesne težine.

 • Odrasli i djeca starija od 12 godina: 200 do 600 mg svakih 6 do 8 sati, maksimalno 1200 do 1800 mg dnevno.

 • Djeca mlađa od 12 godina ne uzimaju ga u obliku tableta ili praha, već kao ibuprofen sirup svakih 6 do 8 sati.

 • Razmak između pojedinih doza ne bi smio biti manji od 4 sata.

 • Preporučuje se uzimati ga s hranom ili nakon obroka (gotovo nikada na tašte), s dovoljno tekućine kako ne bi došlo do probavnih smetnji.

 • Kod dojenčadi u dobi od 3 do 6 mjeseci ibuprofen sirup primjenjuje se kroz 24 sata.

 • Ako simptomi traju dulje od tri dana, potreban je savjet liječnika.

Ibuprofen u kombinaciji s ostalim lijekovima

Ponekad jedan lijek može ometati učinke drugoga, ali lijekovi koji se ne smiju uzimati u kombinaciji s ibuprofenom uključuju:

 • Antihipertenzivni lijekovi koji se uzimaju zbog visokog krvnog tlaka (hipertenzije). Ibuprofen, ako se koristi uz antihipertenzitive, može dovesti do porasta krvnog tlaka.

 • Ostali protuupalni lijekovi (naproksen, Voltarol) jer postoji rizik od mogućeg želučanog krvarenja.

 • Aspirin i ibuprofen u kombinaciji loše djeluju na želudac, a pacijenti koji uzimaju aspirin za stanjivanje krvi, ako ga koriste s ibuprofenom, samo će poništiti efekt aspirina.

Moguće nuspojave ibuprofena

Najčešće nuspojave su:

 • proljev

 • mučnina

 • povraćanje

 • nadutost i bolovi u trbuhu

Također su moguće, ali rjeđe i:

 • vrtoglavica

 • povišeni krvni tlak

 • trovanje želuca

 • edem

Nuspojave se najčešće javljaju ako se preporučena doza lijeka prekorači ili ako se kombinira s nekim drugim protuupalnim lijekom.

Lijekovi za snižavanje temperature

Lijekovi protiv boli i za snižavanje povišene temperature koji su dostupni bez recepta dijele se u dvije skupine:

 • oni koji djeluju na mjesto boli

 • oni koji djeluju centralno (u mozgu i na kralježnici)

Ibuprofen pripada skupini koja djeluje na mjesto boli, dok paracetamol nema dokazano mjesto djelovanja, ali se smatra da djeluje centralno, zbog čega je njegov učinak na upalu gotovo nikakav. Ibuprofen je bolja opcija za snižavanje povišene temperature, iako se ne smije primjenjivati kod djece mlađe od šest mjeseci, kao i trudnica, koje u tom slučaju moraju izbjegavati ibuprofen i koristiti paracetamol.

Tko ne smije uzimati ibuprofen za snižavanje temperature?

Ibuprofen nikako ne bi smjeli uzimati pacijenti s čirom na želucu, kao ni oni s drugim želučanim tegobama ili problemima s jetrom i srcem. Također, zabranjeno je uzimanje svakom tko je alergičan na ibuprofen, acetilsalicilatnu kiselinu ili druge protuupalne lijekove. Ibuprofen ne preporučuje se trudnicama u prvih 6 mjeseci trudnoće (jedino uz dozvolu liječnika), a nikako u zadnja 3 mjeseca trudnoće.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije