Kako Nijemci odgajaju svoju djecu? Mnogi u Hrvatskoj ne bi se složili

Kako Nijemci odgajaju svoju djecu? Mnogi u Hrvatskoj ne bi se složili

Kako Nijemci odgajaju svoju djecu? Mnogi u Hrvatskoj ne bi se složili
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Način odgoja razlikuje se u svakoj zemlji, ovisno o mentalitetu ljudi, socijalnom stanju države i mnogim drugim faktorima. Dok u Norveškoj djeca spavaju vani, u Danskoj uče o spolnom odgoju već od petog razreda, u Njemačkoj također postoje neke razlike.

Sarah Zaske američka je spisateljica i mama koja je napisala knjigu o tome kako Nijemci odgajaju svoju djecu i po čemu se njihov stil razlikuje. Naime, Nijemci njeguju osjećaj odgovornosti kod svoje djece od malih nogu, piše Zadovolja.rs.

“Kad god sam prokomentirala kako nikad ne mogu tako pustiti dijete, moja mama u Njemačkoj bi mi rekla - znam, i ja ovo mrzim. Stvarno mrzim ovo raditi, ali mora naučiti kako se voziti podzemnom, kako se snalaziti u susjedstvu i slično. Jednostavno mora”, autorica knjige kaže, a evo što sve Nijemci smatraju prikladnim za djetetovu dob.

Dopuštaju petogodišnjacima da koriste šibice

Djeca koja idu u vrtić uz upute vatrogasaca i nazočnost osiguravajućih kuća potpuno slobodno mogu vani zapaliti vatru, a Sarah Zaske kaže da ju je ta činjenica potpuno šokirala. U ovoj situaciji mnoge mame drugdje bi već predvidjele opekotine na prstima, paljenje kose ili obrva, te šibicu koja bi mogla pasti na tepih i zapaliti cijeli stan.

“Kada sam vidjela svoje dijete kako samo koristi šibice, shvatila sam da to zapravo i nije tako teško”, priznala je autorica.

Potiču djecu da što prije krenu u školu biciklom

Već s devet godina djeca u velikim gradovima poput Berlina voze bicikle u školu. Autorica je bila vrlo skeptična oko toga da dopusti svojoj kćeri Sofiji da sama hoda do škole, a u to je vrijeme Sofijina prijateljica svako jutro prelazila velika raskrižja i vozila bicikl u školu.

“Ako djetetu ne dopustite da se samo vozi u školu, uskraćujete mu nešto. Oduzimate im osobno zadovoljstvo. Vidim da su moja djeca iznimno ponosna na sebe kad god samostalno rade novi zadatak, to je vrlo važno kada je u pitanju samopouzdanje. Najbolje što možete učiniti za svoje dijete je da ga nečemu naučite, a zatim ga pustite da to učini samo", objasnila je.

Ne boje se slatkiša od stranaca

Kada je Zaske bila u podzemnoj željeznici u Njemačkoj s kćeri Sofijom, koja je tada imala dvije i pol godine, nepoznata žena ponudila joj je slatkiš. Zaske je pokušala što diskretnije odmjeriti bombon, a Sofia ga je odmah zgnječila. Roditelji u Njemačkoj uče svoju djecu da nikada ne idu kući sa strancem, ali daleko manje se boje slatkiša koje stranac nudi.

Ranije razgovaraju o reprodukciji

Zaske kaže da je normalno da djeca u Njemačkoj već sa sedam godina nauče odakle dolaze bebe. Naravo, ne previše detaljno tako da se dijete ne osjeća pretrpano informacijama. Neki roditelji s ovih prostora taj razgovor odgađaju što duže, a mnoga djeca to jednostavno sama saznaju.

Djeca koriste prave noževe od malih nogu

Mališani u Njemačkoj svoje voće režu pravim noževima već s četiri godine, uz nadzor, naravno. “Uključivanje djeteta u kuhanje i davanje nekih odgovornosti izvrstan je način da ga upoznate s poslom”, kaže Zaske.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije