Kava - prehrambeni izvor antioksidansa
 
    Najviše antioksidansa
Amerikanci primaju putem kave i nijedna druga supstancija nije ni približno toliko učinkovita, čulo se na nedavnom godišnjem sastanku Američkog društva kemičara u Washingtonu. Profesor Vinson sa Sveučilišta Scranton izmjerio je udio antioksidansa u više od 100 različitih namirnica, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, začine, biljna ulja i napitke. Zatim su uzeli u obzir uobičajenu potrošnju svake analizirane namirnice i izračunali doprinos u ukupnom unosu antioksidansa. Ispada da prosječna odrasla osoba kavom unese 1299 mg antioksidansa (prosječni Amerikanac dnevno popije 1,64 šalica kave). Na drugom je mjestu čaj sa 294 mg, slijede banane (76 mg), grah (72 mg) i kukuruz (48 mg).
Ti rezultati, naravno, ne znače da kava može zamijeniti voće i povrće, koje je mnogo bolje s cjelokupnog prehrambenog stajališta s obzirom na visok sadržaj vitamina, minerala i biljnih vlakana, ali svakako veseli sve kavoljupce.
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana![Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za zdrav i ukusan obrok]()  Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...1:30h12345
- 
                Recept tjedna![Juneći gulaš s krumpirom]()  Juneći gulaš s krumpirom1 h12345
- 
                Recept mjeseca![Sočni kolač od limuna i borovnica]()  Sočni kolač od limuna i borovnica1 h12345

 
             
             
             
             
             
             
                         
                         
                        