Što se krije iza natečenih prstiju kralja Charlesa III?

Što se krije iza natečenih prstiju kralja Charlesa III?

Što se krije iza natečenih prstiju kralja Charlesa III?
  • Objavljeno: Srijeda, 14.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Smrt 96-godišnje kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Elizabete II. potresla je mnoge obožavatelje kraljevske obitelji, a sada se proširila zdravstvena zabrinutost oko njezinog sina i novog kralja Charlesa III., odnosno njegovih natečenih crvenih prstiju.

Njegove slike dijele se po društvenim mrežama, a sumnja se da novi nasljednik pati od ovog problema dugi niz godina. Aktualni kralj ih je čak 2012. godine iz šale na turneji u Australiji nazvao „kobasičastim prstima,“ prenosi Mail Online.

Nakon što su postali predmet ismijavanja na internetu, mnogi stručnjaci komentirali su o čemu se zapravo radi. Naime, novi 73-godišnji kralj mogao bi patiti od artritisa ili čak edema. Ipak, britanski liječnik Chester Gareth, zaključio je da nijedan potencijalni uzrok nije od životne opasnosti, te da bi trebalo brinuti javnost. Osim toga, kako kaže, uzročnik bi mogao biti i zadržavanje vode ili ono najvjerojatnije, starost.

Zašto prsti mogu biti natečeni?

Artritis je stanje vrlo uobičajeno za godine iznad šezdesete, a najčešće zahvaća zglob palca ili područje oko njega. Nastaje zbog propadanja hrskavice pa krajevi kostiju ostaju nezaštićeni i međusobno se dodiruju. Prsti ostaju ukočeni, bolni i natečeni te, iako lijekovi mogu pomoći kod boli, nisu učinkoviti kada je oteklina u pitanju. Iako se često javlja u starijoj dobi, on pogađa sve dobne skupine, češće žene nego muškarce. Može biti uzrokovano povredom, bolesti, naslijeđem, kao i zbog prehrane s visokim udjelom soli ili kao posljedica konzumiranja određenih lijekova (poput onih za visoki krvni tlak).

Slanu hranu i prekomjernu konzumaciju slanog čipsa, pršuta ili pržene hrane tijelo kompenzira zadržavanjem više vode, što objašnjava natečenost. U ovom slučaju, natečenost je uglavnom kratkotrajna i blaga, no ako ona ostane, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Drugo stanje na koje bi mogli ukazati prsti kralja Charlesa je edem. Riječ je o stanju u kojem tijelo počinje zadržavati tekućinu u udovima, obično u nogama i gležnjevima, ali i prstima, što u konačnici uzrokuje oticanje. I kod ovog stanja žene su sklonije razvijanju ovog problema, a razlog leži u hormonu progesteronu. Upravo to je razlog povremenim natečenim gležnjevima neposredno prije menstruacije. Također mogu nastati kao posljedica određenih lijekova ili trudnoće.

Osim toga, ovakvo stanje mogu uzrokovati i bolesti poput limfedema (limfa koja nosi bakterije i viruse van tijela ne drenira adekvatno) i Raynaudova bolest, stezanje arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima. Oticanje može biti i posljedica problema s bubrezima. Ako bubrezi ne izlučuju višak tekućine iz organizma, ona se zadržava u tijelu što može dovesti do oticanja prstiju.

Ipak, postoji mogućnost da nasljednik ima ovaj problem od rođenja. Njegovi prsti bili su tema razgovora od kada se rodio, a navodno je bivša kraljica, u njegovom ranom djetinjstvu izjavila "beba je jako draga i jako smo ponosni na njega. Ima zanimljive ruke za bebu. Prilično su krupne, ali s finim dugim prstima, sasvim drugačijim od mojih i svakako od očevih. Bit će zanimljivo vidjeti što će postati."

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije